Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD): "Uit de klauwen gelopen". Vindt u de hoge sterfte bij de jonge dieren normaal? 60% van de herten sterft voordat ze 1 jaar zijn. In het popululatiebeheerplan staat dat er aantalregulatie plaats kan vinden"

Hugo Polderman (SP): "Dit is geen natuur, maar wel zelf laten reguleren."

Henk Jan Ormel (CDA): "Hadden de herten maar vleugels. Huidige beleid: honger in de winter, veel voedsel in de zomer, daardoor veel geboorte en vervolgens veel sterfte onder de jonge dieren. De evaluatie naar voren halen. Kans op sterfte wordt groter wanneer het gras straks gaat groeien omdat de pensstructuur het aanbod van voedsel niet aan kan."

Dion Graus (PVV): "Jarenlang durende dierenellende. Die dieren zijn er niet vanzelf gekomen, het is een Tupperware-gebied. In dit gebied is er sprake van één van de meest omvangrijke vormen van dierenmishandeling. Beleid in de OVP deugd niet. Frans V.'s vergelijking met Afrika klopt gewoon niet. De dieren zijn geplaatst door de Staat. Mediabeelden zeggen genoeg. Stoppen met het dierenexperiment. Stuur de beheerders naar huis. SBB mag dieren verwaarlozen?" Vereniging het Edelhert is het niet geheel eens met de opmerking van de voorzitter, dat SBB gewetensvol bezig zou zijn."

Harm-Evert Waalkens (PvdA): "Geen gehouden dieren en gekozen voor een re-actief beleid. De 90% afschot moet gehaald worden. Is er voldoende mankracht?" Pas ingrijpen boven 30% sterfte.

Ester Ouwehand (PvdD): "Onnodig lijden moet voorkomen worden. Wordt het afgesproken beheer wel goed uitgevoerd? Wij zouden nooit voor dit experiment hebben gekozen. Nu het eenmaal zover is, moeten we kijken hoe het zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Terugkeer van de wolf en de jagers hebben krokodillentranen. Dieren moet je de kans geven te migreren. Weg met de versnippering. Kunnen we eerder evalueren? Kan er beschutting komen bij het gebied. Mankracht versterken om afschot te halen"

Ernst Kramer (CU): "Uitbreiden van het gebied zorgt alleen maar nog voor meer dieren. Was het beeld dat 30% uitval door honger van te voren bekend? Is de evaluatie naar voren te halen. Kunnen de dieren bijgevoerd worden om de nood nu te ledigen? Kunnen de kuddes verkleind worden?"

Tofik Dibi (GL): "Evaluatie naar voren halen. Wordt de 90% van de lijdende dieren gehaald? Wat kunnen we verwachten aan verbindingen met andere gebieden?

Bas van der Vlies (SGP): "Voorzitter van Vereniging Het Edelhert Salm zegt: "We moeten erkennen dat SBB gewetenvol bezig is." De SGP stemt daarmee in. Vasthouden aan de ingeslagen weg, ondanks dat er duidelijk wel wat aan de hand is. Evaluatie afwachten."

Minister Gerda Verburg: "Natuur is ook emotie. Stervensproces raakt ons. De natuur toont alle momenten van het leven. Het getoonde beeld in EenVandaag is eenzijdig. Slechts een deel wordt eruit gelicht. De meeste dieren leven lang en in volle vrijheid.

Stand levende dieren:548 heckrunderen, 1171 konikpaarden, 2172 edelherten,  totaal 3891 dieren.

Sterfte van 1 januari tot 16 maart: 65 heckrunderen,  230 konikpaarden, 520 edelherten. Totaal 815 dieren zijnde  21% sterfte. In 2009 totaal 941 dieren.

ICMO 30% rekening mee houden, in strenge winter zelfs daarboven. De winter is nog niet voorbij. Voor Nederlandse begrippen een strenge winter gehad, maar geen uitzonderlijke sterfte. Sinds 2007 is het beheer in overeenstemming met ICMO.

Bijvoer komt terecht bij de sterke dieren. Periodes met laag voeraanbod werkt door in de geboortes. Bijvoeren is niet nodig.

Afschot rond de 80%. Aan de lage kant doordat de dieren het moeras intrekken en veel schaatsers in het gebied. Het aantal van vier gekwalificeerde medewerkers is voldoende om het beheer uit te voeren.

Beschutting is niet nodig door openstellen van het Fluitbos of de Driehoek.

De dieren zijn geen gehouden dieren. Er zijn geen mensen die de macht over de dieren hebben. Het maakt niet uit dat de dieren in het gebied van SBB zijn en het gebied niet kunnen verlaten.

ICMO voorzag dat er 30% uitval zou zijn.

Ik voldoe aan het verzoek van de Kamer om dit jaar al te evalueren.

De afgelopen 3 seizoen zullen geevalueerd worden.  Is uitname een optie? Hoe zit het met het draagvlak van het gebied. De evaluatie dit voorjaar laten starten en voor het komende najaar een advies te geven.

Aantalregulatie zal meer geboortes veroorzaken en het hele jaar door. De minister stuurt op 90% en verzoekt haar het personeelsbeleid te voeren.

Gebruik van een geluiddemper is niet nodig"