Volgroeid gewei op 23 augustus 2010

Ton Heekelaar is doordat hij veel in het veld is in staat om herten periodiek op foto vast te leggen en zijn zodoende een ideaal hulpmiddel om herten herkennen en beoordelen. Dat we te doen hebben met hetzelfde hert , is niet alleen te zien aan de gelijke opbouw en details (kromming rechter oogtak) in het gewei, maar ook aan andere details, zoals de schuurtjes in de oren.
Het viel hem dit seizoen op dat de koptooi van diverse bekende herten op de Zuid-Veluwe anders hebben opgezet als voorgaande jaren. Wellicht wegens mindere conditie door langdurige strenge winter of door mineralengebrek.

Afgebroken kroonenden na de bronst op 19 november 2010

Ook bij dit hert is dit het geval met hert,  in Ton zijn archief "Verdikt Linker-Kronenhert" genoemd. Afgebroken kroon-enden worden door deskundigen vaak aangemerkt als "geringe enden", enden van slechtere kwaliteit.

Dat de enden afbreken is niet onmogelijk, maar het komt niet vaak voor. Duidt dit aan gebrek aan voor de opbouw van het gewei noodzakelijke mineralen? Dat is vooralsnog te vroeg om te concluderen.

Mineralen onderzoek.

Vereniging Het Edelhert is hard bezig om de laatste financiële middelen te verzamelen om een mineralenonderzoek uit te kunnen voeren. Van de gedode herten wordt momenteel een rib verzameld en in de diepvries gedaan, om binnenkort te laten onderzoeken. De onderzoekgegevens kunnen een betrouwbare indicatie geven van de opgenomen mineralen en tekorten aantonen. Voor o.a. koeien zijn deze gegevens al uitgebreid aanwezig.

Alle terreinen doen mee.

Alle grote terreinbeheerders, (NM, SGL, KD, HV, SBB) hebben toegezegd mee te doen door het verzamelen van een aantal ribben. Ook kleinere particuliere terreineigenaren doen mee.

Financiëring

Diverse partijen hebben hun bijdrage reeds toegezegd, zoals Natuurmonumenten en Vereniging Wildbeheer Veluwe, een particuliere gift. Van enkele grote partijen is reeds een principe toezegging, maar we moeten nog even wachten op de officiële goedkeuring. Ook Vereniging Het Edelhert doet uit haar beperkte middelen een bijdrage.