wolf in Drenthe kln

De wolf die vorige week werd aangetroffen langs de A28 in de buurt van Veeningen blijkt van een vrijlevende populatie in Duitsland te komen. DNA-analyses geven aan dat het inderdaad om een wolf gaat. Het is een mannelijk dier afkomstig van een roedel in het Cuxhavengebied. Ook de maaginhoud is onderzocht, het dier bleek onlangs haas te hebben gegeten.

De wolf was op 3 maart aangetroffen op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel. Het dier is naar Stichting Faunavisie Wildcare in Westernieland gebracht.

Volgens Pim Lollinga van de opvang betreft het een mannetje van ruim vijftig kilo. Hij noemt het: “Een enorme joekel”. Aan de wonden was te zien dat het dier moet zijn aangereden terwijl hij leefde. De wolf had een wond aan zijn voorpoot, de onderkaak was gebroken en de schedel verbrijzeld, aldus Lollinga.

Er wordt gedacht an een wild exemplaar omdat de vacht een beetje viltig was. Het is mogelijk dat het dier uit Duitsland is gekomen. Lollinga geeft ook een andere mogelijkheid: “Sinds 1 januari is de nieuwe Natuurwet van kracht. Op de positieflijst staan dieren die mensen mogen houden en de wolf staat daar niet bij. Als je wel een wolf in huis hebt, kun je een flinke boete verwachten. Het kan dus ook zijn dat dit dier gedumpt is.'

De wolf zal voor onderzoek worden overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), dat verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Daar maken ze een dna-profiel van de wolf en daarnaan is te zien of het dier matcht met een wilde populatie in Duitsland.

In 2015 was het ook in de maand maart dat een wolf opdook in Drenthe. Het dier verplaatste zich langs wegen en door woonwijken. Via Drenthe en Groningen (Eemshaven) is het dier weer terug gegaan naar Duitsland, waar hij nog is gezien bij een schoolplein van een kleuterschool. Normaal gesproken zijn wolven schuw, dit dier echter was dat totaal niet. Uiteindelijk is dit dier doodgereden in Duitsland op de A7 bij Berkhof in. Deze 'Groningse Wolf' is in november 2016 geprepareerd teruggekeerd naar het Drentse Assen. In het Duurzaamheidsmuseum is het dier de komende jaren te zien.

Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland kunnen er in Nederland wel honderd wolven leven. Niet iedere bioloog of ecoloog is hier echter van overtuigd.

Op de site van RTV Noord staat een filmpje van de dode wolf.