Op zaterdag 14 december hield de rasterploeg van onze vereniging haar laatste rasterdag van dit jaar. Bij milde temperaturen werd weer bijna een kilometer raster beveiligd.
A laatste rasterdag 2019 1

In totaal is de rasterploeg dit jaar zo'n 14 keer uitgerukt. In ieder geval op de vaste derde zaterdagen van de maand, ook werden er op andere dagen nog extra klussen uitgevoerd. Dit jaar is er voornamelijk veel raster van het Kroondomein aangepakt.

Tijdens deze dagen is acht kilometer zwartwildkerend raster beveiligd met een manchet. Dit manchet dient ervoor dat overspringende edelherten, damherten of reeën niet met de achterlopers in het hekwerk vast kunnen raken. De rasterploeg begon met natuurwerk in 1990, eerst voor het inrichten van bladakkers en daarnaast plaatsen van afrastering. In het begin een jaarlijkse werkdag, maar vanaf 1998 werd de productie danig opgevoerd. Al vele jaren wordt er maandelijks gewerkt en vele kilometers raster zijn inmiddels veiliger gemaakt voor onze herten. Dit jaar zijn naast de kilometers beveiliging ook nog 1500 boomkokers geplaatst om jonge aanplant te beschermen tegen hertenvraat. Ook werd de wildzichtbaarheid geïnventariseerd door maandelijks vaste routes te fietsen. Daarnaast werden roodwildrasters gecontroleerd langs snelwegen, beelden uitgewerkt van cameravallen op ecoduct Hoog Buurlo. Oude en gevaarlijke rasters werden gesloopt en weggehaald en draad en gaas opgeruimd in natuurterreinen. Dit werk gebeurd op verzoek van en in goed overleg met de grondeigenaren. Deze kennen de rasterploeg  zo langzamerhand heel goed!

 

A laatste rasterdag 2019 2   A laatste rasterdag 2019 4

Na de inspanningen van de dag werd er op het landgoed waar gewerkt was als dank een barbecue aangestoken. Dit werd door de rasteraars op hun beurt weer zeer gewaardeerd.

A laatste rasterdag 2019 3