Nadat de herten in ruwweg drie maanden tijd een compleet nieuw gewei hebben opgebouwd komt eind juli de tijd dat de bast begint te jeuken. De herten beginnen dan met vegen tegen bomen en struiken. Alles om de jeuk te doen ophouden, daarmee gaat de bast van het gewei af. Het neemt een paar dagen om de bast er helemaal af te krijgen. Daarna is het gewei weer als nieuw en zijn de herten klaar voor de bronst.

Karin Meijer komt al van jongs af aan op de Veluwe, zij weet dat de edelherten het bastgewei vegen in de twee helft van juli. Toen ze foto's zag op facebook dat Hubertus begonnen was met vegen zette ze de wekker om 05.30 en reed vanuit de West Beemster samen met haar man naar N.P. de Hoge Veluwe om het vegen life mee te maken. 

Hubertus veegt 1 Karin Meijer kln

Karin Meijer: "Ik had het nog nooit in het echt meegemaakt tot vandaag (25 juli). Na even zoeken en rondrijden zagen we Hubertus staan fourageren in het gras met dauw. Even later ging hij rusten en herkauwen. Na een uur stond hij op en we zagen dat hij last of jeuk an zijn gewei had. 

Hubertus veegt 2 Karin Meijer kln  Hubertus veegt 3 Karin Meijer kln

Hij zocht een berk op en met grote voorzichtigheid schuurde hij met zijn gewei langs de berk. Er werden steeds meer lellen en vellen zichtbaar en sommige stukken bloeden heftig. 

Hubertus veegt 6 Karin Meijer kln   Hubertus veegt 5 Karin Meijer kln

Daarna liep hij weg om ergens anders weer te gaan rusten."