Verslag van de wandeling door bos- en heidegebied in de gemeente Ermelo op 25 maart 2023 onder leiding van Piet Groeneveld.

Als wij vanaf Kampen de A28 oprijden is het wit van het water. We zien de strepen op de weg nauwelijks meer. Op goed geluk volgen we de achterlichten van onze voorganger. 

Als na een paar minuten de hoosbui in kracht afneemt halen we opgelucht adem.

Een half uurtje later rijden we het parkeerterrein bij schaapskooi Schapendrift op en staat gids Piet Groeneveld ons en de andere deelnemers aan de excursie al op te wachten.

Als onze gids om half elf een inleidend praatje over de wandeling houdt is het weer al wat vriendelijker geworden. Maar voor we vertrekken heeft Piet nog een verrassing in petto. Hij speelt voor ons het lied 'Begroeting' op zijn jachthoorn waarna we van start gaan. Onderweg vertelt hij veel over de rijke en bewogen geschiedenis van de omgeving. Met name over de stuwwallen die zijn ontstaan tijdens de ijstijd, de grafheuvels die we tegen zullen komen, het militaire oefengebied van koning Willem 3 en het hoogste punt van het gebied 'Boshuis Drie' een ijkpunt in vervlogen tijden vanaf de Zuiderzee.

Wandeling Ermelo 1 kln   Wandeling Ermelo 3 kln

 

Voor we er erg in hebben zijn we bij het eindpunt van de wandeling gekomen, namelijk schaapskooi Schapendrift. Hier neemt gids Piet Groeneveld afscheid van ons en speelt als afsluiting het lied: 'Auf Wiedersehen' op zijn jachthoorn.

Wandeling Ermelo 4 kln

Bedankt Piet, het was zeer de moeite waard!

Dominicus Bergsma.