Dertig jaar geleden werd er begonnen met de plannen voor aanleg van wildviaduct De Woeste Hoeve. Naar aanleiding hiervan wilde verslaggever Marc Loeven van Omroep Gelderland weten of het ecoduct een succes is, hij maakte een radioverslag in drie delen vanonder en vanaf het wildviaduct de Woeste Hoeve. 

 Marc Loeven en Piet Bloemerts 1 

Loeven interviewt coördinator Piet Bloemerts van de rasterploeg van VhE op het wildviaduct de Woeste Hoeve. Leden van deze rasterploeg houden zich wekelijks bezig met het ontleden van camerabeelden die vanaf het ecoduct worden gemaakt. Uit dit onderzoek, wat samen met Staatsbosbeheer wordt uitgevoerd komen gegevens over het gebruik van het wildviaduct.

Het idee voor dit wildviaduct was van toenmalig voorzitter en oprichter van Vereniging het Edelhert (VhE) Dick van den Hoorn. De Vereniging heette toen nog Vereniging tot behoud van het Veluws Hert. Dertig jaar geleden sneuvelden regelmatig edelherten op de, toen nog 2-baans weg Apeldoorn - Arnhem. De herten staken in de bronsttijd de weg over om bij de hindes te komen. Ook wilde zwijnen staken over. Dat gaf regelmatig verkeersslachtoffers. Voor de herten was het belangrijk dat er genetische uitwisseling kon plaatsvinden tussen de gebieden. Van oudsher was het leefgebied van de herten aan de andere kant van de weg dan het leefgebied van de hindes. De aanleg van de A50 heeft dit gebied in feite doorsneden, temeer omdat hierbij ook de gebieden zijn uitgerasterd om verkeersslachtoffers te voorkomen. Door de aanleg van het wildviaduct, dat eerst nog serviduct heette, konden de herten weer bij de hindes komen. Tegenwoordig maken dagelijks gemiddeld zeventig stuks grofwild gebruik van de oversteekplaats, het is zelfs een leefgebied voor ze geworden.

De reportage in die verslaggever Marc Loeven van Omroep Gelderland is hier te beluisteren: Reportage Omroep Gelderland.