Weert - Het Weerterbos is een natuurgebied in Limburg, gelegen ten noordwesten van Weert. Het gebied bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Nederweert. Het Weerterbos grenst aan het Noord-Brabantse Hugterheide en bestaat uit bossen, vennen, grasland en kleine heidevelden.
Sinds 1969 koopt stichting Het Limburgs Landschap terrein aan in het Weerterbosen heeft ondertussen 615 hectare in beheer.
Op 15 november 2005 zijn in dit bosgebied door stichting Het Limburgs Landschap 15 edelherten in een omrasterd gebied van 150 hectare uitgezet. Momenteel is het aantal 21 stuks. De bedoeling is dat de herten nu wennen aan het terrein en straks, nadat alle inrichtingsmaatregelen in de directe omgeving gerealiseerd zijn, de vrije wildbaan intrekken. Helaas zijn nog niet alle problemen opgelost (schade bij boerenbedrijven en de verkeersveiligheid). Voorlopig  blijven de hert tot 2012 ingerasterd.

Omdat het uitzetten een uniek project is heeft een lid van Het Edelhert, Lennard Jasper, hier een bezoek samengesteld met excursie door het gebied o.l.v. Jos Berends, districtsbeheerder Limburgs Landschap en presentaties van Arjan Ovaa, beleidsmedewerker Het Limburgs Landschap.

Het ijverige werk van de rups geeft de bomen iets spookachtigs omdat de bomen geheel ingepakt worden in een zijdeachtig weefsel. Zelfs auto's, straatmeubilair en fietsen worden ingepakt door deze stippelmot.

Wanneer er geen voedsel meer te vinden is gaan de spinselmotten op zoek naar voedsel waarbij ze een plakkerig spinsel maken. De rupsen zijn onschadelijk voor de gezondheid. In juni verpoppen de rupsen zich en in de periode juli en augustus komen er vlindertjes van 2 centimeter groot met wit-met-zwarte-stippen te voorschijn.

Kaalgevreten bomen produceren doorgaans nieuw blad en ondervinden geen schade van de vraat, als deze incidenteel voorkomt.