Het is even goed opletten waar ik moet zijn langs de 80 km weg  van Apeldoorn naar Hoenderloo, gelukkig wijzen mijn collega rasteraars, de koffie en de koeken mij de weg!

1foto_01

Na de begroeting en de koffie gaan we al carpoolend het bos in. We zijn vandaag te gast in Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo en Lennard Jaspers is onze gastheer. Lennard benadert als eerste voorzichtig de wildwei om het eventueel aanwezige wild de kans te geven rustig weg te trekken.
Wat een prachtige plek en wat een schitterend weer!


1foto_02

We staan hier op een historische wildwei, die ten tijde van het Staatswildreservaat (SWR) gebruikt is om de edelherten rust en voedsel te verschaffen. En het lijkt erop dat deze wildwei in ere hersteld wordt.
In januari  2011 zijn wij hier al geweest om de randen opslag vrij te maken en vandaag gaan we verder met de klus. Er zijn twee motorzagen die bemand worden door Arjen en Eric. Eric heeft pas zijn zaagbewijs en gaat vandaag ervaring op doen.

1foto_03

Arjen is al een echte die-hard wat zagen betreft.

1foto_03a

Al gauw klinkt het regelmatig  ‘van onderen’!
Er zijn ook rasteraars die ‘pas op’ zeggen maar op de een of andere manier heeft dat niet zo’n impact, er zijn ook rasteraars die niet opletten en gewoon onder een vallende boom met een ander gaan staan praten……. zoals ondergetekende.  ‘T is maar goed dat het dunne prunus boompjes zijn en geen dikke grove dennen   

1foto_04

Wellicht verliep alles wel  zo soepel  zonder grote  strubbels omdat een hogere macht werd aangeroepen.

1foto_04a

De reden dat we hier zoveel opslag weg moeten halen is om het zicht op de weides vanaf het wildscherm en vanuit de observatiehut aanmerkelijk te verbeteren. Daarnaast werpt de prunus zoveel schaduw langs de randen van de weides dat daar meer mos groeit dan gras. Dat probleem is  ook meteen aangepakt.
De wildwei heeft een achtvorm, de ene ‘cirkel’ heeft aan de noordkant een wildscherm en andere ‘cirkel’ heeft een observatie hut. Bij de observatiehut moeten vooral dikke grove dennen weggehaald worden waardoor het uittredende wild beter zichtbaar wordt. Vanaf het wildscherm wordt het zicht naar links breder gemaakt door de prunussen weg te halen. Recht tegenover het wildscherm ligt een grote betonnen bak met water en een zoelplek. Ook daar worden veel prunussen weggehaald.

1foto_05

Daarnaast wordt binnenkort de helft van de wei opnieuw ingezaaid en zo nog aantrekkelijker gemaakt voor het wild, zowel reeën, roodwild als zwartwild. De wildwei is al een graag bezochte plek voor het wild getuige alle sporen, een groot deel is omgewoeld door de varkens, er ligt overal boonsel van roodwild en bij de zoel vind ik ook reeën prenten.
En dat alles om de bezoekers te laten genieten van de schoonheid van het wild op de Veluwe !!
Zo vergroten wij het draagvlak voor de zorg voor onze natuur, goed initiatief van SBB!!

We zijn op drie plekken tegelijk aan het werk en het loopt gesmeerd. Dunne stammen en takken worden met de hand gezaagd en de dikke stammen en grove dennen worden met de motorzagen gedaan. We hebben veel takken en stammen te versjouwen het bos in. Ome Cor loopt door het bos kijkend naar de grond, de indruk wekkend dat hij op stangen jacht is, maar …. hij is zijn sleutels kwijt. Gelukkig vindt hij de sleutels  terug (in zijn rugzak), helaas vindt hij geen stangen, maar wel het karkas van een enkele dagen gelden gestorven wild zwijn.

1foto_06

Er wordt kort koffie gedronken en geluncht want het door Lennard geplande  werk moet wel af vandaag! Toch is er nog wel tijd om een jarige (van een dag ervoor)  toe te zingen.

1foto_07

Begin van de middag vertrekken Gijs en Henk richting een ‘leden-voor-leden’ wandeling in Vorden.
Gelukkig hebben we er ook weer rasteraars bij. Ruben die het rasteren als maatschappelijke stage doet voor school én zijn vader zijn enthousiast en blijven komen. Vandaag was ook Harry van den Broek voor het eerst mee. Het is fijn als ‘slapende’ leden  wakker  worden!!

1foto_08

De omgezaagde boompjes kunnen we niet zomaar laten liggen, want dan verbeterd het zicht vanuit de observatieplaats nog maar weinig. De eerste lading wordt naar een plek “buiten zicht”weggesleept. De rest wordt op rillen gelegd. Goed voor de vogeltjes , kleine zoogdieren etc.  

1foto_09

1foto_10

Nadat we gestopt zijn en iedereen huiswaarts is maken Arjen, Dirk, Eric en Ria en Lennard de klus echt af, de laatste grove dennen leggen ‘t loodje. Het is zwaar werk maar het resultaat is zeer de moeite waard.  Ik heb weer genoten van het werken in het bos en het gezelschap van fijne mensen met dezelfde liefde voor de natuur!

Dan kan nu de rust weer terug keren op deze mooie plek !!
Pauline