Image

De allereerste hertekalfjes zijn een week geleden al gezien. Deze foto is van 20 mei. Veel hindes zijn echter nog niet zover en zullen hun kalf binnen twee weken zetten.

Image

De allereerste hertekalfjes zijn een week geleden reeds gezien. De meeste hindes zijn echter nog niet zover (21 mei) en zullen hun kalf binnen twee weken zetten.

Jan Paulides

Ook herten zoeken graag het water op. Spelen, verkoeling of om de vliegen kwijt te raken.

Foto: Jan Paulides

Alsof het kaalwild het carnaval nog in de kop heeft, loopt het de polonaise door de hei. In één lange sliert komt de leidhinde met haar gevolg langs en loopt richting de dekking. Ik word weliswaar opgemerkt, maar niet herkent als gevaar. Het smaldier denkt waarschijnlijk slechts: Hé, dat stond er gisteren nog niet." Belangrijk is dat de menselijke contouren opgaan in de omgeving of in de achtergrond en niet bewogen wordt, dan is er niets aan de hand.

Het kaalwild komt van de hei en wil de dekking in trekken. Helaas blokkeren wandelaars in de verte de route van de herten. Aandachtig en geduldig wachten de herten het juiste moment af om verder te gaan. Zou zonovergoten ochtend de herten verrast hebben en zijn zij te laat vertrokken? Misschien. Feit is dat de herten en de mensen in bepaalde gebieden steeds beter samen kunnen gaan en de vluchtafstand schijnbaar korter wordt.