Zaterdag 15 april 2023 is de rasterploeg aan het werk geweest op Landgoed Welna te Epe. Na enkele jaren van stilte was het contact met het landgoed (Rob Fernandes) weer snel gelegd. Op de vraag van Rob of wij ook genegen  waren om dennetjes te verwijderen heb ik direct met ja geantwoord. Landgoed Welna heeft in totaal 79 ha heide waarop de dennetjes welig tieren. De datum 15 april was snel gelegd en het informeren van de rasterploeg kon starten.

Afspraak was om, zoals gebruikelijk is, om 09.00 uur te verzamelen aan de Gortelseweg te Epe (hier moet schrijver de hand in eigen boezem steken want het samenkomstpunt was niet helemaal naar wens ingevuld). Ik verbaas mij steeds opnieuw welke moeite de mensen nemen om bij deze activiteit van onze vereniging aanwezig te zijn (natuur/vriendschap en het elkaar weer ontmoeten).

In samenspraak met Rob Fernandes (Welna) was afgesproken welk stuk wij als eerste ter hand zouden nemen. Er was voor voldoende gereedschap gezorgd, uitschuifbare scharen/boogzagen en professionele handzagen. Een ieder zocht het gereedschap waar hij/zij het liefst mee aan het werk ging en zo ging de groep van start onder een heerlijke zon en met veel enthousiasme.

Tijdens onze tweede koffiepauze heeft Rob Fernandes een uiteenzetting gegeven over het Landgoed hoe het tot stand is gekomen, wat voor soort landgoed het is en het een en ander verteld over gecultiveerde bijen en wilde bijen. Wat voor een ieder nieuw was, er mogen geen bijenkasten meer op de heide worden geplaatst! Dit is een verordening van de provincie.

Na het verhaal van Rob werd het gereedschap weer ter hand genomen en zijn er nog veel dennetjes verwijderd. Inmiddels had Jose voor de lunch gezorgd zodat een ieder na een dag hard werken van een goede lunch kon genieten. Traditioneel wordt de lunch voorafgegaan door een glaasje jagermeister en doen er weer vele verhalen de ronde. Na de lunch wenst een ieder elkaar “Een goede reis en steevast tot volgende maand.“ 

Mocht u interesse hebben om aan te sluiten bij de rasterploeg.. Stuur even een mail naar d.degen@kpnplanet.nl, vermeld hierin uw naam en emailadres. Leeftijd is voor de rasterploeg niet van toepassing. Ook nu zijn er jonge mensen en mensen van over de tachtig.