Kom je graag in het bos? Ken je de veel boom- en struiksoorten op de Veluwe? En vind je het leuk om mee te doen aan onderzoek naar graasdruk en bosverjonging? Dan is het project graasdrukmonitoring echt iets voor jou! We zijn op zoek naar vrijwilligers die in een aantal onderzoeksgebieden op de Veluwe de graasdruk van grote hoefdieren zoals reeën, edelherten en damherten in het bos willen bekijken.

Het project

In een goed functionerend bosecosysteem is ruimte voor de verschillende ontwikkelingsfasen van diverse boomsoorten. Een doorgaande cyclus van ontkiemende bomen, jonge bomen, volgroeide bomen en dode bomen. Deze cyclus is in veel bossen van de Veluwe echter verstoord; de verjonging van het loofbos staat onder druk. Een belangrijke factor bij natuurlijke bosverjonging is de graasdruk door hoefdieren.

Midachten def kln

De organisatie overweegt om de Faunadagen later in het jaar te laten plaatsvinden. Dit is echter nog niet zeker.

De Steeg - Alweer voor de tiende keer vindt de geweiententoonstelling plaats in Kasteel Middachten.

Graf zu Ortenburg vroeg zich af hoe Natuurmonumenten hun beheer in Deelerwoud succesvol kunnen noemen, wanneer Natuurmonumenten buiten beschouwing laat dat zij de buren opzadelt met de problemen van de hoge hertenstand.

Prof. dr. Yme Kuiper gaf aan dat notabene in Amsterdam een eeuw geleden de eerste jagersvereniging is opgericht. Nu kost het veel moeite om überhaubt tot beheer in de AWD te komen. Voor de faunabeheerders ligt hier een taak om beter uit te leggen, hoe en waarom beheer nodig is.

Subcategorieën

Ook in de natuur op de Veluwe is de techniek doorgedrongen. In rustgebieden, lokvoerplaatsen, wildwissels en wildpassage staan tegenwoordig camera's opgesteld. Hiermee wordt het wild letterlijk in beeld gebracht. Niet alleen herten, zwijnen, reeën, dassen enz, maar ook een "verdwaalde" struiner wordt onherroepelijk vastgelegd en doorgezonden naar de betreffende toezichthouder. Hiermee wordt het verminderde toezicht in het veld op cruciale plaatsen zeer effectief gecompenseerd met behulp van wildwebcams. Ook voor wetenschappelijk onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van camera's voor het vastleggen en toezicht op afstand. Momenteel worden de webcams gebruikt SBB, NM, Hoge Veluwe en een groot aantal particuliere landgoederen/terreineigenaren alsmede websites zoals Dood-doet-leven.
Selectie van relevante nieuwsberichten. Meer nieuwsberichten zijn als lid van de vereniging te lezen in het forum

Een selectie van interessante boeken. Sommigen zijn niet meer als nieuw boek bij de boekhandel te verkrijgen. Vaak zijn ze nog wel als tweedehands boek te vinden op veiligsites

Indien er iets te melden is, verzendt VhE een nieuwsbrief. Abonneren kan via de link links boven. Afmelden via de link in de nieuwsbrief. Wijziging van emailadres is niet nodig. Gewoon weer aanmelden met het nieuwe adres. Het oude adres wordt na het niet afkunnen leveren verwijderd.Anders een mailtje naar nieuwsbrief@hetedelhert.nl of een adres te laten verwijderen. Aanmelden uitsluitend via de link !