De maagdarmwormen is een verzamelnaam voor de diverse wormen, die in de maag, bij de herten en andere herkauwers in de lebmaag, maar ook in de dunne darm, blinde dam en de dikke darm voor kunnen komen.
De kleine van de wormen zijn de haarwormen, die vaak niet met het blote oog te zien zijn.
Wel kunnen we aan de rode verkleuring van de lebmaagwand zien, dat de parasiet de maagwand van het hert irriteert. Behorende tot de endoparasieten

Symptomen:
De geïrriteerde maag kan zijn werking niet goed vervullen en veroorzaakt diarree. Vermagering en een vuile spiegel zijn de uiterlijke kenmerken.

Verloop:
In het spijsverteringkanaal leggen de parasieten eitjes, die met de ontlasting mee naar buiten komen. Aldaar veranderen ze in larven en worden met het gras door de nieuwe gastheer opgenomen en ontwikkelen zich in de maag en darmen tot nieuwe geslachtsrijpe parasieten.
Bij grote aantallen veroorzaken de maagwormen bloedarmoede en verslechtering van de spijsvertering door de beschadiging van de maagwand, dunne ontlasting met een vuile spiegel tot gevolg.

Vaak zijn de herten wel in geringe mate besmet met een maagdarm parasiet. Bij gezonde dieren zal een kleine hoeveelheid parasieten geen ziekteverschijnselen geven. In combinatie met verzwakking door andere oorzaken of slechte voedsel situatie kan de parasiet gaan overheersen en werkelijke ziekteverwekker worden.