Aan de prenten is veel af te lezen.

De prenten van het edelhert zijn de hoefafdrukken op de grond.

Image

De prent van een volwassen edelhert heeft een lengte van ongeveer 8 cm, de breedte kan varieren van 5 tot 7 cm. In zachte ondergrond zal de prent in zijn geheel zichtbaar zijn, inclusief de voetballen. De voorste ronding van de prent zal t.o.v. de middellijn iets naar buiten wijken (zie tekening hierboven). De prent van een hinde staat daarintegen exact parallel met de middellijn.

Er is nog een manier om te ontdekken of we met een hert of een hinde te maken hebben. Daarbij gaat het om de voorste vorm van de prent. Bij een hert is dat een rondboog, bij een hinde een spitsboog (zie tekeningen hierboven).

Wanneer we meerder prenten (ca 6-7) van niet verontrust en rustig stappend wild achter elkaar zien staan, dan kunnen we zelf zien of we met een jong of ouder hert te maken hebben. Trek een middellijn tussen de rechter en linker prenten.
De afstand tussen de linker en rechter loperprent is A. De afstand van de lijn tot de prent is B

Image
Prenten van vertrouwd wild


*vertrouwd= niet verontrust en rustig stappend

Bij A=70 cm en B=7 cm, dan is het hert van middelbare leeftijd.
Bij A=57 cm en B=5,5 cm, een jong hert
Bij A=57 cm en B=3 cm, een hinde
Bij A=40 cm en B=4 cm, een kalf

Image
Bij vluchtig wild zullen de schalen aan de voorzijde uiteenwijken.


Bij vertrouwd gaand wild zullen de schelen van de linkerachterloper princies in de prent van de linker voorloper komen. Bij vluvhtig wild staan de prenten los van elkaar.