ImageImageImage

Herten met zenders

Image

De Verenigde Staten van Amerika
In Washington, de meest noordwestelijke staat van de USA is de omgeving van Seattle zowel voor de innovatie in de Hightech-Sektor - als om zijn milieubewustzijn bekend. Dat komt goed uit voor de oplossing van een probleem

Image

Slechts een sprong verwijderd van de ultra-moderne software centra begint het wilde, oorspronkelijke Washington met zijn cederwouden, vulkanen en haar rijke dierenwereld. De plaats waar de vooruitgang en natuur in botsing komen heeft een naam: Highway 101. Met 10.000 auto's per dag en een roedel dat wil oversteken De autosnelweg, geschapen voor de IT-specialisten, werd al snel tot eindpunt voor het wild, daaronder ook het tot uitsterven bedreigde "Roosevelt-Elk", Cervus elaphus oftewel een hert als een olifant.

Image

Van deze massale tot 500 kg wegende hertensoort leefden acht jaar geleden slechts nog 50 stukken in het Olympic Nationalpark. Dan doet het verlies van een enkel dier veel pijn. Minstens 14 herten zijn in de periode 1994-2001 op deze snelweg aangereden, verklaart Jack Smith, State Supervisor in het Nationalpark.


Image

Deze dame met een te brede glimlach laat goed zien hoe groot de herten zijn.

Aanrijding op highway 101

Meer over het Olympic National Park
Olympic National Park heeft alles: ruige en woeste bergen, gletsjers, meren, regenwouden en alpenweiden. Het park kreeg zijn status in 1938 en werd in 1982 door UNESCO verklaard tot World Heritage Site. De totale oppervlakte van het park is 3680 vierkante kilometer. Een 80 km lange kustlijn met ongerepte natuur behoort ook tot het park. Het park is gesitueerd in de Olympic Mountains. Het westelijke deel van het park is met 3600 mm neerslag één van de plekken waar het meeste regen valt van de Verenigde Staten. Het noordoosten van het park is één van de droogste gebieden van de Noordamerikaanse westkust

Image

Het Olympic National Park is een gebied van uitzonderlijke schoonheid. Er zijn in het park zestig actieve gletsjers waarvan er zelfs enkele onder de 2000 meter grens zijn gelegen. Hiermee zijn ze de laagste actieve gletsjers ter wereld op deze breedte.

Langs de hellingen en de toppen valt in de winter zoveel sneeuw dat het gebied één van zwaarst besneeuwde gebieden ter wereld is. De Mount Olympus kan onder een sneeuwlaag komen van wel meer dan 40 meter dikte.

Image

De zomers in het park zijn over het algemeen mooi en warm. In de laatste fase van de zomer ontwikkelen zich boven de Stille Oceaan mistbanken die over het land drijven.

Image

Drastische maatregelen, zoals het verjagen van de herten door blaffende honden vandaan van de snelweg konden door de hertenbeschermers verhinderd worden. Eens beter oplossing kwam van biologe Shelly Ament in het Olympic Park : "Waarom voorzien we de herten niet met een zender, die bij benadering van de snelweg een waarschuwingssignaal voor de automobilisten geeft?"

Image



Ondertussen staan over een afstand van 6 mijl borden met de tekst "Elk-X-ING" (herten steken over) aan de kant van de weg. Acht dominante herten dragen de zender om de hals. Deze zender wordt gebruikt om de herten te kunnen volgen, zoals ook gebeurd bij de wolven en grizzly beren. Alleen bij deze zenders is een extra voorziening ingebouwd. Komt het hert tot aan een kwart mijl afstand van de snelweg, dan lichten de gele waarschuwingslampen rond het bord op. Deze maatregel werpt reeds zijn vruchten af. Geen enkel hert is sindsdien aangereden en het roedel breidt zich uit.Op dit moment zijn er zo'n 90 herten. Blijft over nog een enkel probleem volgend biologe Ament: "Nu moeten we nog voor elkaar krijgen dat de herten uit de voortuinen blijven." Jack Smith merkt op dat de borden slechts een deel uitmaken van het gehele concept om de herten te beschermen.

Image

Ook worden de fourageergebieden aan de zuidkant van de highway verbeterd en niet alleen om de herten uit de verkeerstroom te houden, maar ook om ze weg te houden van de farms in Happy Vally waar ze veel schade aan de gewassen aanrichten

Jan Paulides


bronnen:
National Geographic's November 2003 (USA)
3Sat (Duitse TV)
Washington Department of Fish and Wildlife (WDFW)
Washington State Department of Transportation (WSDOT)