Een BOA (buitengewoon Opsporingsambtenaar) heeft het niet makkelijk. Door veranderde wetgeving worden de bevoegdheden steeds meer teruggedrongen.

Als een van de eerste inperkingen was het het dienstwapen. De Walther P5 mocht niet meer gedragen worden door de boa's trouwens ook niet meer door de jachtopzichter. Tot een jaar of tien geleden hadden boa's en jachtopzieners ongeveer dezelfde bevoegdheden als gewone politieagenten, maar dat is met de nieuwe Politiewet van 1993 veranderd. Gemeente- en rijkspolitie werden samengevoegd en de veldpolitie werd gewoonweg opgeheven. Het gebied net buiten het bos of hei is geen werkterrein meer voor de BOA's. Tegen overtreding op de openbare weg mag niet meer opgetreden worden en moet samengewerkt worden met de lokale politie. Maar toegang tot het nieuwe communicatiesysteem C2000 krijgen de boa's niet!

Maar de klucht gaan nog verder.
Tijdens de uitoefening van hun functie dienen regelmatig de verkeersregels door BOA/jachtopzichters overtreden te worden.

ImageVerboden in te rijden, ook voor boa's ?

Tijdens de surveillance wordt gebruik gemaakt van een, als zodanig aangeduid, fietspad of trottoir om het daarnaast gelegen bosgebied te kunnen bereiken. Men negeert bijvoorbeeld verkeersborden zoals "eenrichtingsverkeer" en "gesloten verklaring". werk. Maar ook dat mag de boa niet. Voor de politie is een vrijstelling van bepalingen van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) opgenomen. Deze vrijstelling verwijst naar artikel 3 van de Politiewet 1993. In dit artikel wordt aangegeven wie er ambtenaar van politie zijn. En hierin zijn niet de boa's opgenomen.

Dus:
-Geen veldpolitie meer
-Taken zullen overgenomen moeten worden door de boa's in samenwerking met de politie
-Echter geen bewapening, handboeien enz. voor de boa's
-De boa's kunnen niet via het nieuwe C2000 met de politie, brandweer en ambulance communiceren
-De boa's mogen om hun functie uit te voeren de verkeerregels niet overtreden.

Het wordt hoogtijd voor verandering.