Veluwe - Illegale motorcrossers, mountainbikers, loslopende honden en illegale dumpers krijgen in Noordoost-Twente een fikse boete en dit is niet meer dan logisch. Maar ook ""echte" natuurliefhebbers ontspringen de dans niet.

Juist die natuurliefhebbers hebben de gewoonte om nogal eens van de paden af te gaan. Dit geeft onrust in het bos. Om wild te zien is dat ook volstrekt zinloos. Het lopen of bersen buiten de bospaden veroorzaakt veel lawaai. Geruis door het lopen door de bosbesstruiken, het kraken en breken van de takken onder de wandelschoenen. En tijd om het bos in te kunnen kijken ontbreekt daarbij door het "opletten waar je loopt". Trouwens in het bos zelf kan je vaak helemaal niet ver kijken. Het lawaai, dat je veroorzaakt reikt verder dan het oog kan zien; het wild is allang verdwenen.
"Ach, dat zal zo'n vaart niet lopen"' zult u zeggen, "Ik zie zelden een boswachter in het bos en sommige dienen zich te gedragen als gastheer en hebben niet het toezicht als primaire taak"
Maar u als natuurliefhebber heeft zelf ook verantwoordelijkheid. U moet ook niet raar opkijken als u door niet-boswachters wordt aangesproken op uw gedrag

De boete voor het betreden van kwetsbare natuur, vaak aangeduid met gele bordjes, is ook niet mis met een boete tot Euro 260,-. Bij herhaling kan de rechter er zelfs aan te pas komen, die mogelijk een nog hogere boete kan uitdelen

Image

Voor overige "verboden toegang" of "rustgebieden voor het wild" kost Euro 28,- Het is echter aan de verbaliserende boswachter om van dit bedrag af te wijken. Is de verstoring dusdanig groot, dan kan er toch nog een hoge boete uitrollen. Zeker als het om notaire overtreders gaat.

Ook Staatsbosbeheer is het zat. Om het toenemend aantal loslopende honden in de Veluwse bossen terug te dringen worden nu boetes uitgedeeld. Baasjes die in de Boswachterij Nunspeet tegen de lamp lopen, kunnen een prent van 28 euro tegemoet zien. De struinende honden veroorzaken volgens de boswachterij veel onrust onder het wild, wat leidt tot doodgebeten reeën, agressieve wilde zwijnen en verstoorde vogelnesten.
Enkele voorbeelden van op te lopen boetes:

Wild kamperen € 86,-
Roken / open vuur tijdens ingestelde verbod in natuurgebieden € 28,-
Schade toebrengen aan het groen met de fiets € 17,-
Schade toebrengen aan het groen met de bromfiets € 28,-
Schade toebrengen aan het groen met de auto € 46,-
Zich onbevoegd ophouden buiten paden € 28,-
Loslopende hond € 28,-
Dumpen van afval (afhankelijk van de hoeveelheid) € 46,- tot € 230,-

Enkele regeringspartijen maken maken zich sterk voor het verhogen van de boetes voor het weggooien van afval op straat of in de natuur. In Singapore is men voor zulke overtredingen al gauw enkele honderden Euro's kwijt. Van onze minister van Milieu hoeft zo hoog ook niet weer.

Bij ernstige overtredingen kan zelfs de auto in beslag genomen worden.

Image
Ook fotografen hebben er een handje van van de paden af te wijken. Op deze foto is niet te zeggen of de fotograaf van het pad afgeweken is. Wel is duidelijk dat deze edelherten dusdanig verstoord en gestresst zijn, dat ze vanuit stilstand over het twee hoge roodwildkerende raster proberen te springen. Het veroorzaken van deze verstoring kan naast ernstig gevaar voor de deze dieren ook een boete van zeker Euro 260,- gaan kosten!

Bron: fotowedstrijd De Gelderlander

Wees verstandig. Ook al ziet niemand het, hou je aan de regels die er gelden en ga op je gezond verstand af en verstoor ook buiten de rustgebieden het wild niet.

18-07-2003
Jan Paulides

Naschrift:  anno 2007 zijn de boete aanmerkelijk hoger geworden:  Stangenzoekers en andere struiners bijvoorbeeld kunnen rekenen op een boete van €  500,-. Ook intrekken van jachtakte is een veelvoorkomende sanctie.