Zuidoost - Veluwe - De beuken lopen uit. De tuinmannen van het bos zijn aan de slag om de beuken in vorm te brengen. Door de vraat van de herten zie in in wildrijke gedeelte van het bos krijgen jonge beuken niet de kans om lage takken te laten groeien. Wanneer de top het redt boven de wraatlijn uit te komen, schiet de beuk door de hoogte in.

Voor de tweede keer ben ik in dit bosgebied in beheer van een gemeente. Het ligt een beetje in een hoek opgesloten, maar voor de herten geen probleem. Die weten ook de uithoeken wel te vinden. Juist omdat het hier wat rustiger is, is het wild ook minder ril en minder verstoring betekent ook weer meer zichtbaarheid. En dat blijkt. Ik kruis een pad en kijk opzij en al verder lopend kijk ik naar links en kan mezelf wel vervloeken om mijn onvoorzichtigheid. Ik sta midden op het pad en zien een handvol herten op het pad staan. Maar ze hebben mij nog niet gezien. Langzaam loop ik achteruit en ga achter een lage grove den met wat lage takken als ideale dekking staan. Dat scheelde niet veel. Ik neem een paar foto's en omdat de herten zo rustig zijn, wissel ik naar een grotere lens en zet mijn statief op. Net boven de tak heb ik ze meer dan een half uur mooi in beeld voordat ze weer verder trekken.

Foto: Jan Paulides
Negen herten staat op en net naast het fietspad rustig van de beuken te eten. Let op de beuken achter de herten, gevormd door regelmatig "snoeien" door de herten.

Foto: Jan Paulides
Ze zijn druk bezig met het modelleren van de beuken

Foto: Jan Paulides
De kop omhoog en de nek strekkend om juist dat ene blaadje te pakken.

Foto: Jan Paulides
Zowel links als recht van de weg staan beuken met verse bladeren en sommige herten kunnen niet beslissen welke lekkerder zijn en lopen meerdere keren van de ene kant naar de andere kant.

Foto: Jan Paulides
Een van de herten ziet wel wat vreemds, maar aangezien het niet beweegt, schenkt hij er verder geen aandacht meer aan.

Foto: Jan Paulides
Rustgebieden zijn ook niet alles voor de herten. Ja rust, maar het voedsel daar is ook maar beperkt, dus trekken de herten erop uit om elders het verse groen te verorberen.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides
Tussendoor nog wat heide. De tientallen millimeters regen na de 6 weken droogte heeft de natuur een duidelijk groeiimpuls gegeven.