Foto: Jan Paulides

Op weg naar een aanzitplaats word ik verrast door de aanwezigheid van een roedel herten. Als koeien staan ze hier op een open stuk land. Ondanks dat zij in staat van alertheid zijn, blijven ze wel staan. Even later verdwijnen ze de dekking in.

Foto: Jan Paulides

Een beetje vreemd is het wel. Ik ben op zoek naar de herten in dit gebied, ik weet waar de daginstand is en van welke kant ze vandaag zullen gaan komen. Toch heb ik een misrekening gemaakt, want ze zijn vandaag helemaal niet naar de daginstand terug gegegaan, maar hier in de buurt in relatief kleine dekking bosjes blijven hangen.

Foto: Jan Paulides

De omgeving is reeds geen reden van zorg meer, maar wel de onderlinge machtsstrijd. Twee herten gaan op de achterlopers en proberen elkaar enkele klappen met de hoeven uit te delen. Het lijkt er wel op dat de linker enkele tikken te incasseren krijgt.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Ik zie links van mij een konijn met ingetogen haast het pad op komen en vervolgt via het pad zijn weg, kijkt even om en verdwijnt dan. Ondertussen is er ook een vos naderbij gekomen. Ik draai de lens in zijn richting en op het moment dat hij achter een boom vandaan komt, ziet hij mij en ik druk af, net voordat hij ervandoor gaat. Hij was zo dichtbij, dat ie niet eens helemaal op de foto past.

Foto: Jan Paulides

Op de plek dat ik hoop dat de herten over het raster zullen springen, komt een reebok. Ik ben klaar om een serie foto's van de sprong te maken, maar de bok heeft andere plannen en verdwijnt na een moment door het ratser gekeken te hebben terug de dekking in.

Foto: Jan Paulides

Het is al wat donkerder geworden en dan komen "mijn" herten eindelijk aan de andere kant de dekking weer uit. Vlak langs de weg springen ze het raster over en later zich niet deren door de langs razende tankauto, alhoewel ze er wel even van opkijken, het is tenslotte maar een tiental meters van de weg af. Rechts een hert die net de afzet maakt om over het raster te springen.

Foto: Jan Paulides

De auto's rijden langs en slechts een enkeling merkt de biezondere situatie op van de herten zo dicht bij de weg en laat het gaspendaal even los.

Foto: Jan Paulides
De herten lopen direct door naar de akker met hun lekkernij, ze weten de weg, voorgaande dagen stonden zij er ook al.