Met Pinksteren het bos in? Dan is het toch hartstikke druk? Jawel, behalve als de weersvoorspellingen slecht zijn. Ik hou van slechte weersvoorspellingen, vooral regen is bij mij favoriet, juist als dus de voorspelling niet uitkomt. De mensen letten niet meer op het weer, maar op de weervoorspelling van Erwin of Piet. Zo kan ik mij van meerdere keren herinneren dat dat het strand zomers vol zat, omdat er mooi weer voorspeld was, maar dat de hele dag zeemist over het kustgebied hing. Maar iedereen bleef de hele dag zitten, met trui of extra handoek omgeslagen in de strandstoel, want het zou mooi weer worden. En zo ook weer gisteren op de Veluwe, maar dan net anders om. We hebben een tocht van 4 uur gemaakt van half 6 tot over half 10 en we kwamen slects één persoon tegen! Tja, het zou een slecht Pinksterweekend worden met veel regen. Nou, geen spatje regen gezien, maar wel veel wild, 18 hindes, 3 damhindes, diverse reeen, een grote zeug en wat vrouwelijke overlopers met 12 biggen.

Foto: Jan Paulides

Vier biggen staan plotseling naast ons. en blijven vertwijfeld staan, wij ook.

Foto: Jan Paulides

De leider schat de situatie in ....

Foto: Jan Paulides

.....en besluit om te draaien. De rest volgt als een schaduw.

Foto: Jan Paulides

50 meter verder kruisen ze als nog het pad om zich bij de zeug te voegen. Hoe klein ze dan ook zijn, de taktiek van de omtrekkende beweging beheersen ze goed. Verrassend snel zijn de kleine biggen overgestoken en slechts de laatste krijg ik op de foto.

Foto: Jan Paulides

De linker hinde is zichtbaar drachtig,

Foto: Jan Paulides

Van rechts zijn twee damhindes bij de andere dames komen staan.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Stokstijf blijven we staan bij het plotseling aanschouwen van twee smaldieren. De oude hinde links merken we aanvankelijk niet op. Pas wanneer zij wat verder uit de deking komt zien we haar. Achter haar merken we meer wild op, maar kunnen we niet aanspreken. De hinde kijkt vervolgens onze richting uit en het duurt even voordat zij letterlijk lucht van ons krijgt en linksomkeer maakt.