Volgens informatie van Het Flevo-Landschap leven er ongeveer 30 Edelherten in het Natuurpark Lelystad. Oneerbiedig worden ze ook wel VVV herten genoemd, omdat ze erg makkelijk te fotograferen zijn. Dat dit niet altijd zo is zal menigeen kunnen beamen.
Ze zitten vaak niet altijd op dezelfde plek en dus is het altijd de vraag waar ze zitten.
Woensdag 18 juli 2007, samen met drie kennissen zonder resultaat uit de OVP gekomen en weer eens langs geweest bij natuurpark Lelystad.
Na lang wachten op 1 plek besloot ik om eens rond het gebied te lopen, en plots zag ik uit een groot onkruid veld een gewei staan. Vanachter een boom kon ik zien dat er één voorzichtig kwam kijken. Hij bleef staan kijken terwijl een tweede uit de dekking kwam. Ik twijfelde of hij me had gezien en stopte met foto's maken om ze niet te laten schrikken van mijn camera.

Foto: Simon van Rotterdam
Terwijl het ene hert de wacht houdt, komt er een tweede al grazend uit de dekking.Gelukkig was dit niet zo en kwam er een derde hert uit de dekking.
In totaal vijf herten liepen op een kleine strook gras met voor hun en achter hun een veld met hoog gras en onkruid. Misschien toch het klikken van de camera maar ze gingen verder vooruit en weer het veld in. Ik ben gelijk doorgelopen naar de andere kant verderop om te zien of ze daar weer uit zouden komen. Nadat er 1 spitser kwam die ik nog niet bij de eerste groep had gezien kwam het vijftal weer uit de dekking. Jammer genoeg stond de spitser voor mij in de schaduw, maar de andere jongens kon ik goed zien.
Voorzichtig een open plekje opgezocht tussen de brandnetels...auw...en kon ik al krabbend aan mijn been een serie opname's maken.
Eén hert was erg groot en ik meende dat dit een toch al gauw een 22-ender was.
Maar na nog geen twee minuten was er onrust bij de spitser, en toen hij het op een lopen zette, verdwenen ook de anderen.

Later die avond, het was al tegen half negen, kwamen er nog eens twee hinde's uit de dekking gevolg door 1 spitser. Maar toen de dames iets hoorde en tegelijk naar één kant keken verdwenen ze ook weer net zo snel. En ook al zijn deze herten dan niet "echt" wild, het natuurlijke gedrag is er nog steeds en vluchten ze net zo snel als op de Veluwe.

In totaal zal ik ongeveer 13 minuten bij elkaar Edelherten hebben gezien....

Fptpt: Simon van Rotterdam
Zou hij mij doorhebben ? Zeker weten !
Fotot: Simon van Rotterdam
Door even niet meer te fotograferen, eten ze rustig verder.
Fotot: Simon van Rotterdam
Regelmatig kijkt er één op.
Foto: Simon van Rotterdam
Na deze foto besluit ik weer te stoppen, maar toch gaan ze weer de dekking in.
Foto: Simon van Rotterdam
Nog even poseren deze twee grote jongens even voor mij.
Foto: Simon van Rotterdam
Zover ik kan tellen, een 22-ender.
Foto: Simon van Rotterdam
Twee hinde's in de dekking
Foto: Simon van Rotterdam
Ze horen iets en kijken direct op.
Foto: Simon van Rotterdam
Spitser in de late avondzon.
Foto: Simon van Rotterdam
Snel de hinde's achterna.