Foto: Richard Wisse

Sta je lekker in een maisveldje in het bos, word je als hert opgeschrikt door een hakselaar.

"Mag dat zomaar? Aan de bosranden staat dat je er 's nachts niet in mag, maar de boeren doen dat wel en zelfs met tractoren, schijnwerpers en een hakselaar"

Antwoord: We moeten dat anders zien. De boeren gedogen de herten. De herten mogen van de landbouwgornden gebruik maken en mogen zelfs van het mais eten. Op een goed moment (voor de mais) wordt er geoogst. Vele maisboerenh hebben de machine nodig en om toch op tijd te kunnen oogsten, kan het wel eens nodig zijn dat 's nachts te doen, omdat alleen dan de hakselaar nog beschikbaar is. De vraag daarbij is wel: "Mogen zij om deze reden toch in stijd handelen met de F&F-wet?"  Hoedanook, beter zou zijn indien de boeren volgend jaar meer rekening houden en mogelijk overdag oogsten. De meeste boeren in het bosgebied oogsten gelukkig wel overdag.

Foto: Richard Wisse

Hier de herten op de loop voor de hakselaar. Zolang de herten over een bekend terrein en niet over de wegen hoeven vluchten is het geen groot probleem. Van nature moesten de herten ook weleens vluchten voor gevaar (predators)

Foto: Richard Wisse

Wat de boeren wel zouden kunnen verbeteren is voorafgaand aan het hakselen de herten diervriendelijk verjagen uit het maisveld. Dat is makkelijke gezegd dan gedaan. Soms blijven de herten tot de laatste baan mais in het veld staan en verschuilen zich in het mais tot het niet langer meer kan, voordat ze in grote paniek eruit vliegen.