Image

Niet-allerdaagse foto van een damhert in AWD.

Met nadruk wil ik vermelden dat deze foto vanuit een aanzit is gemaakt en dus het resultaat is van urenlang wachten. Ik heb me de afgelopen dagen groen en geel geërgerd aan mensen die gewapend met een snapshotcameraatje, gekleurd in felle kleiding ongegeneerd dwars over de bronstplaatsen trekken en direct op plaatsherten aflopen. Deze blijven inderdaad lang op hun post, waarschijnlijk om hun zwaarbevochten terrotoria zo lang mogelijk te behouden. Dat hindes en bijherten dan allang zijn vertrokken valt deze mensen waarschijnlijk geeneens op.

Ik volg nu al 7 jaar de bronst in de AWD en met de uitdijende populatie is ook het aantal kapitale herten op de hoofdbronstplaatsen aanzienlijk toegenomen. De omvang van de bronstterritoria zijn in deze periode met ongeveer een factor 4 verkelind, resulterend in dagelijkse territoriagevechten. Tegelijkertijd is de vluchtafstand van bronstige herten verder afgenomen (buiten de hoofdbronstplaatsen waar ook bronst is, is de ook onder herten redelijk normaal). Ik vermoed hier een verband en denk dat de schijnbbare onverschilligheid ten opzichte van menselijke toenadering een afweging is tussen vluchten en waarschijnlijk je bronstplaats moeten heroveren én zo lang mogelijk blijven in de hoop dat de 'indringers' weer snel verdwijnen en zo energie kan worden bespaart.

Ik gun ieder zijn natuurbeleveing, maar de verstroring in de AWD neemt toch elk jaar verder toe. Voor de soort heeft dit geen gevolgen, maar de kans op reproductief succes van individuele herten kan hier wel degelijk door worden verkleind.  (Meer) voorlichting door de beheerder van de AWD om mensen gepaste afstand van herten te laten houden en dus de verstroring een halt toe te roepen lijkt me op zijn plaats.

Patrick Blom

 

Naschrift van Jan Paulides:

De faunabeheerders van de AWD hebben de sterk toegenomen verstoring natuurlijk ook opgemerkt. Er zijn plannen om de bronstplaatsen volgend jaar tot rustgebied en dus verboden toegang te maken.