Foto: Jan Paulides

Gisteravond was de tweede telling in leefgebied Noordoost. Toevalligerwijs werd ik ingedeeld op de hoogzit waar ik 4 jaar geleden ook zat. Prima. Op een hoogzit (open zitje aan het eind van een ladder) heb je goed contact met de omgeving. Je hoort letterlijk het wild dichterbij komen. Zo ook deze avond. Tot 3x toe lopen de zwijnen vlak onder de hoogzit langs naar de lokplaats waar wat mais ligt. Omdat het windstil is merken de zwijnen ons niet op, anders, met wat wind dus, wat dat niet gebeurd; de zwijnen hadden zeker lucht van ons gekregen.

Foto: Jan Paulides

Soms is een open zitje iets minder ideaal. Nagenoeg de hele avond kom de regen gestaagd naar beneden. Gelukkig waren we voorbereid en kunnen droog onder een paraplui zitten. Als eerste verschijnt er een relatief jonge zeug met 4 frislingen. Ze zijn rustig.

Foto: Jan Paulides

Geen andere zwijnen in de buurt, anders zou ze wel wat onrustiger zijn. Na drie kwartier vinden we het wel genoeg en proberen haar "onopvallend' te verjagen. We knorren en kuchten wat, wat weliswar haar aandacht trekt, maar gaat vervolgens gewoon verder met de mais. Om te voorkomen dat ze alle mais opeten en door haar aanwezigheid andere zwijnen op afstand houdt kuchen we nog wat harder en slaan met een stok tegen de hoogzit. Dat werd haar te veel. Een harde knor van haar en het gezelschap is vertrokken.

Foto: Jan Paulides

Nu is de weg vrij en binnen een paar minuten komt er een keiler. Vervolgens herhalen we onze actie regelmatig, Totaal zien we 3 zeugen, 8 frislingen en 2 keilers.