Steeds meer zwijnen op de wegen.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Image

Zwijnen leven in het bos, althans zo was het. Tegenwoordig zijn zwijnen ook te vinden nabij of zelfs op campings en langs de wegen.  De omgekeerde aarde langs de wegen bewijst het. Niet alleen in bosrijke gebieden buiten de bebouwde kom, maar steeds vaker ook zelfs binnen de bebouwde kom. Vorig jaar in Epe liepen de zwijnen door de tuinen en vorige week op 17 juni zakte een groot zwijn door het dekzeil van een zwembad en een spoor van vernieling achterlatend.

Foto: Jan Paulides

De zo'n grote populatie zwijnen is het niet echt verwonderlijk dat ook het aantal aanrijdingen met zwijnen hoog is. Bijna 600 aanrijdingen per jaar is voor nederlandse begrippen een record. Hoe komt het dat er zoveel zwijnen aangereden worden? Zwijnen zijn toch het liefst in het bos, ver van alle gevaar en lawaai? Ja, dat is waar. Maar wat zoeken die zwijnen dan op en nabij de wegen? Verstoring door jagers, verstoring door recreanten? Nee. Aanrijdingen vinden het hele jaar plaats met een piek in de nachtelijke uren van april en mei. De jacht start pas op 1 juli, dus die kan als grote oorzaak uitgesloten worden.

De oorzaak ligt bij het voedsel. Daarbij geldt: vele varkens maken de spoeling dun. Na de winter is de mast opgegeten en de vetreserves opgebruikt, de zeugen hebben veelal frislingen dus de behoeft aan voedsel is groot.  Met meer verplaatsingen is het risico dat er wegen overgestoken dienen te worden groter. Ook de wegbermen zelf zijn aantrekkelijk voor de zwijnen. Warmte van het asfalt trekt insecten aan. De bermen worden gemaaid en zorgen voor een gevarieerd aanbod van grassen. De restanten van het strooizout is ook aantrekkelijk voor de zwijnen.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

De zwijnen zijn hier zo dicht te benaderen, dat je ze aan zou kunnen raken. Het kan niet anders dan dat deze specifieke zwijnen gewend geraakt zijn aan de aanwezigheid van mensen. Waarschijnlijk door voeren, heel onverstandig. zie link . Ook binnen de rasters van het terrein van Wegener in Apeldoorn zitten zwijnen en worden ook gevoerd. Wanneer de zwijnen niet genoeg krijgen worden ze steeds brutaler en gevaarlijker. Uiteindelijk zullen ze afgeschoten moeten worden. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides

Foto: Jan Paulides