Bastherten in slagorde, 11 juli 2009 Zuid-Veluwe.

Hallo geachte woudlopers,

De weersomstandigheden waren zaterdagavond 11 juli 2009 ideaal. Namelijk opklaringen in de namiddag en aan het begin van de avond mooi helder- en zonnig-weer met een matige westenwind. Toen ik omstreeks 19.15 uur, uiterst behoedzaam de kaalslag aan de rand van de Zuid-Veluwezoom naderde, zag ik één reegeit op lavei.

Wellicht de geit van het zwarte reekalf die ik voordien aldaar had waargenomen. Voor de goede orde: voor een verantwoord- en zorgvuldig wildbeheer is het van eminent belang om het gehele jaar rond te observeren, noteren en waarnemingen op video en/of foto vast te leggen. Hierbij behoren uiteraard ook het bestuderen van de afworpstangen. Dan ga je namelijk karakterestieke herten herkennen en krijg je na verloop van tijd binding en grip op leeftijd. Dat vanwege drukke zakelijke, gezin en overige verplichtingen niet iedere landgoedeigenaar, jachthouder, faunabeheerder en deskundige vrijwilliger in staat is daar de nodige tijd en aandacht aan kan besteden, daar heb ik begrip voor. Derhalve met een goede samenwerking komt men er wel uit. Ook deze gepensioneerde en....... gepassioneerde woudloper draagt gaarne mijn steentje hiertoe bij.


Mikkerig basthertje, 2e-kop gelijke  6-ender, 11 juli 2009 Zuid-Veluwe

Hierboven een gering 2e-kop gelijk 6-endertje. Opmerking: gelet op verdikking in uiteinde van de linkerstang, mogelijk nog uitgroei tot een gering gaffeltje. Derhalve blijft het dan toch een mikkerig (bejaagbaar) hertje dat uit het bestand kan en zal worden weggenomen. Tevens hieronder 3x een afbeelding van een kapitale -jonge- gelijke 16-ender. De kenmerken van jong: bij frontaanzicht kun je zien dat de stangen nog op rozenstokken staan en niet schuin tegen de schedel zitten geplakt, alsmede geen hangbuik en gave oren heeft. Geschat op leeftijd ca. max. 6 jaar en geen minuut ouder!!! In mijn archief van vorig jaar moet ik nog eens kijken of we deze mooie jongen niet eerder hebben waargenomen. De kiek met Wir-War-bastgeweien en bastherten in slagorde (bovenaan) heb ik voor de opleuk meegezonden. Weer zo'n avond met een heel positieve belevingswaarde waarbij ik talrijke bastherten heb waargenomen en......... kunnen platen.
Volledigheidshalve: tegen- en in de bronstijd gaan bij leeftijdbepaling andere factoren een rol spelen wanneer het testerongehalte bij de herten naar grote hoogte wordt gestuwd. Kenmerken van oude herten: Dikke, korte hals, waarbij in wandeltempo de kop niet boven de rug uitsteekt. Dus rug en kop in een lijn liggen of zelfs lager (Bison-model)!!!  Een driekante kop alsof het hert tegen een muur is gelopen. Overbouwd  d.w.z dat een deel van de habitus voor de voorlopers uitsteekt. Niet onbelangrijk de dominantie in de kern van de bronstarena (lees: Rhederheide nabij Elsberg). Die bronstarena is in ringen verdeeld. De hoogbronst vindt plaats in de kern waar de bronstige hinden door de sterke 8 tot 12-jarige herten worden beslagen. In de 2e ring proberen afgeslagen herten (bronstgevecht verloren) de middeloude (ca. 4 tot 7-jaar) en oude herten (13 tot 15-jaar op basis van ervaring) nog een graantje mee te pikken. Jonge (spitsers en 2e koppen) en stokoude herten (15-jaar en ouder), al dan niet gewond b.v. oogletsel, zwaar kreupel en teruggezet gewei, blijven in de periferie (3e ring) van de bronstarena tot de laatste snik rondstruinen.
Het is zo weer feest van 15 september tot ca. 10 oktober in het Nat. Park Veluwezoom!!!
In het Nat. Park Hoge Veluwe begint de bronstijd iets eerder (eind augustus begin september). Dus de voorbereiding voor een goede plaats aan de wildbaanweg op de HV kan geleidelijk aan weer door de talrijke natuurforsers worden ingenomen. Zorg dat u er bij bent!!!


Gelijke 16-ender basthert, 11 juli 2009 Zuid-Veluwe


Gelijke 16-ender basthert 11 juli 2009 Zuid-Veluwe


Mikkerig basthertje, 2e kop gelijke 6-ender, 11 juli 2009  Zuid-Veluwe


Wirwar Bastgeweien, 11 juli 2009 Zuid-Veluwe