Hallo geachte woudlopers,
 
Via de site Het Edelhert heb ik jullie namens inspirator en moderator Jan Paulides, reeds kennis laten nemen van een aantal bastherten op een kaalslag van de Zuid-Veluwe d.d. 11 juli j.l. Herkennen van herten is de basis om de leeftijd zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. Dat valt niet mee!!!

Toen plotseling op de kaalslag een basthert in beeld kwam, herkende ik direct "De Gaffelaar" die ik in 2008 ook op de Zuid-Veluwe had waargenomen.

Dit hert heeft een aantal typische kenmerken namelijk: in de linkerstang een grote gaffel, grote kapstokken van oogtakken en een typisch "Winkel-ente"(winkelhaak) volgens de Duitse literatuur. Let goed op de rechterstang. Bij de aanzet van de oogtak is een extra endje van enkele cm recht omhoog gegroeid. In de linkerstang heeft de ijstak het dit jaar laten afweten. In de rechterstang is een afwijking te constateren, namelijk dat de middentak thans boven de kromming van de hoofdstang is aangezet. Wel schuift het dier in die rechterstang, evenals vorig jaar, een gering naar buiten groeiend ijstakje. Mede gelet op de bekende leeftijdkenmerken: hangbuik, de rozenkransen zitten schuin tegen de schedel geplakt en scheurtjes in de oren. Dus een ouder hert die het gevecht niet schuwt. Dus heel aannemelijk dat De gaffelaar diverse rivalen tijdens de bronst van heel nabij in de ogen heeft gekeken!!!
Wellicht is dit hert aan het terug-zetten!!! Wie het weet mag het zeggen???


Wordt vervolgd.
 
Met vriendelijke groet,
Ton Heekelaar.