Zaterdagavond mijn vaste rondje gelopen. Zoals je weet is het nu Fresszeit. Toch waren er veel geweidragers op de heide te vinden. De heide is op veel plekken op de Veluwe aangetast door het heidehaantje. Voor vogels als de roodborsttapuit en geelgors een super voedselrijk jaar. De pijpenstrootje is nu groen en dus eetbaar. Veel wild maakt dan ook gebruik van deze tijdelijke voedselbron.

Er liepen veel reeën op de heide, maar geen reeënbronst. Onderweg kwam ik twee toezichthouders van Natuurmomunten tegen, deze vertelde me dat er een grote roedel geweidragers op de heide aan het laveien was. Aanbersen dan maar. Helaas stond de wind verkeerd en ik kon ze niet dicht benaderen. De jacht op de wilde zwijnen is weer begonnen en al het wild is daardoor weer schuwer geworden. Als ze je zien vluchten ze meteen het veilige bos in.

Op de terugweg naar de auto liep ik tegen een roedeltje oude geweidragers aan. Deze stonden heerlijk te grazen en rusten. De herten hadden me wel door, maar namen geen aanstoot om de dekking op te zoeken. Alle drie de herten hadden al geveegd. Goed zichtbaar zijn de bronstmanen (zie meest rechtse hert). Deze drie oude heren zijn in topconditie en hoop ik weer te ontmoeten tijdens de bronst.