HUBERTUS

HUBERTUS DE TWEEDE

Iedereen die vrij regelmatig het Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoekt, kent Hubertus het Edelhert. Het hert dat zeer makkelijk te benaderen is en die vrijwel altijd onverstoord zijn gangetje gaat. Afgelopen dinsdag 10 mei was ik met mijn fotomaatje Ronald weer in het park en we reden wat rond via de Kronkelweg richting Hoenderloo. En wie zagen wij lekker rustig aan de wandel? Precies Hubertus. Hij ziet er goed uit en zijn gewei zit al mooi in de bast. Dat gaat weer een mooie worden dit jaar.
 
Het was erg rustig en nog een fotografe kwam eens kijken en Hubertus at zijn buikje vol of hij niets anders gewend was. Na zijn maaltje ging hij lekker liggen en begon te herkauwen. Ronald en ik besloten Huub verder met rust te laten, we hadden weer een paar mooie foto's erbij. Op de terugweg nog even langs het Reemsterveld maar daar was alles weg.  Ik had een paar dagen geleden steeds op een zelfde plekje een reegeitje zien lopen en al mooie foto's van kunnen maken. Ook dit dier trok zich nergens wat van aan ook niet als ik de auto starte om even een ander standpunt in te nemen. Dus besloten wij daar nog even te gaan kijken.
En ja na zoveel jaren fotograferen van wild zie ik wel het verschil tussen een ree en een hert....
Maar wat daar tussen de struiken stond was geen Ree, maar een heel mooie Hert met een prachtig gewei in de bast. Op een meter of twintig vanaf de weg heerlijk rustig aan het snoepen van al het lekkers om hem heen. Uhhh, was dit Hubertus weer? Nee dit kon niet, zo'n afstand kon hij in geen mogelijkheid, in zo'n korte tijd hebben afgelegd. Nee het was een ander. Hij vertoonde het zelfde gedrag als Hubertus. Auto starten en voorbijrijdende auto's deden hem niks. Dit was echt een heel mooi gezicht.
Zou het struinverbod in het park nu al zijn vruchten afwerpen? Geen idee maar er is een tweede hert wat zich weinig van mensen aantrekt. Het is te hopen dat men net als bij Hubertus voldoende afstand bewaard en niet naar het hert toeloopt. Zeker niet van het pad of weg afgaat, want het blijft een wild dier. Geniet van een afstandje en laat het dier verder met rust. Ook hier hebben we na een aantal foto's te hebben gemaakt het hert weer met rust gelaten.

 

HUBERTUS

HUBERTUS

HUBERTUS DE TWEEDE

HUBERTUS DE TWEEDE