Staatsbosbeheer nodigt de pers uit om het feit dat SBB de OVP nu precies tien jaar in beheer heeft. Van de schrijvende pers is een dame van het ANP, en een van de Stentor, van de TV is een ploeg van TV-Flevoland en van RTL aanwezig.

We worden getrakteerd op de onderzoeksresultaten verzameld door Stichting Recreatie met mooie uitkomsten, die het beleid van SBB strelen. Maar goed het is hun feestje. De verslaggevers zijn goed op de hoogte van de situatie en er zijn soms meerdere takes nodig om een konkreet antwoord te krijgen van Hans Breeveld (boswachter van SBB) zonder een rookgordijn. RTL wil een antwoord die de kijkers begrijpen en geen verhaal zonder duidelijkheid.

Zover het te beoordelen is vanaf een grote afstand zijn de roedels en kuddes alert en actief. De mindere exemplaren zonderen zich volgens SBB af , maar wanneer we hier en daar een solitare hinde met kalf zien, is dat omdat hier meer te eten is voor ze.

Ook de uitspraak dat de situatie zich nu duidelijk stabiliseert roept vragen op. De aantalen blijven gelijk, volgens Hans Breeveld. Hoe is dat dan te rijmen met de extreme sterfte van een jaar geleden, vragen de reporters zich af. Maar vorig jaar was niet extreem, volgens Breeveld. Of de hoge sterfte dan vaker voorkomt en is die sterfte bij gelijkblijvende populatieaantallen dan door grotere aantal geboortes gecompenseerd en dus toch geen stabiliatie in de situatie, vraagt men zich vervolgens hardop af.

Image
Overzicht

Image
Hier gaat het uiteindelijk om, de ganzen. De grote grazers moeten het gras kort en het gebied open houden.

Image
Een afgezonderde, jonge hinde

Image
Een groot roedel kaalwild met enkele geweidragers ertussen met op de achtergrond de heckrunderen.

Image
Een deel van de 800 Konikpaarden

Image

Image
De door de sneeuw bezweken bomen worden effectief en snel geschild.

Image
De ploeg van RTL

Image
"We willen een antwoord die de kijkers begrijpen."