Sinds eind mei is er in het Nationaal Park de Hoge Veluwe een nieuwe observatiepost "De Schuilkelder", die de oude bij de Plijmen heeft vervangen.

Dat het wild aan deze nieuwe plek moet wennen, is logisch, en daarom duurt het even voodat het wild zich laat zien. Maar gelukkig is dat nu het geval en loopt er met enige regelmaat een leuk roedel hinde's rond met enkele spitsers.

De Schuilkelder is te vinden langs het fietspad tussen Otterloo en Hoenderlo ter hoogte van de afslag naar het Museum.
Beide keren dat ik er was kwamen de hinde's rond 18.00 uur te voorschijn, eerst nog onwennig tussen de bomen blijven staan, om daarna toch dichterbij te komen. Er is een mooie zoel aangelegd, waar het wild in de zomer lekker kan modderen en drinken. Ik had de laatste keer het geluk dat een kalfje daar naar toe kwam gevolgd door zijn moeder en wie weet wel zijn tante. Ze reageren nog wel op lawaai wat helaas wel aanwezig is door het nabij gelegen fietspad.

Omdat het roedel vooral uit hindes bestaat, is de kans groot dat het tijdens de bronst een leuk spektakel kan worden. Om foto's te maken is deze plek minder geschikt vanwege te toch wel groote afstand maar met een flinke telelens (400mm of meer) moet het wel lukken.

Maar om samen met de kids hier te gaan kijken kan ik van harte aanbevelen.

En vergeet de verrekijker niet !

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image