Langs het Westerkanaal teruglopend is 's avonds mijn favoriete route bij helder weer; de zon staat laag, en vanaf de toppen van het hoger gelegen duin is van de weg op Zeereep lang het Westerkanaal het vergezicht prima.

Zo kan het gebeuren, dat mijn blik in de verte gericht is maar dat uit de lager gelegen dekking, de weg lig ca. 8 meter boven het kanaal ee een damhert naar boven komt en vlak voor mij de weg op schiet. Naar mijn idee een jong hert van zo'n drie jaar, misschien zelfs nog maar twee jaar oud.

De stand op dit moment is 1500 damherten in een gebied van de AWL van 3.500 ha. en een leefgebied van 7.000 ha. met jaarlijks 800.000 bezoekers. Het blijkt  goed samen te gaan. De aanwas is 40% netto per jaar.  Jonge mannelijke herten zijn nogal geneigd te ontsnappen en worden met ca. 10 stuks per jaar slachtoffer van een aanrijding met een auto op een van de provinciale wegen om het gebied heen.

Jacht wordt in dit gebied niet meer uitgevoerd en de Gemeente Amsterdam is met een probleem komen  te zitten: een sterk groeiend populatie damherten. Vergelijkingen met soortgelijke gebieden in het buitenland* laten zien dat er nog wel twee keer en misschien wel vier keer zoveel damherten kunnen leven, maar daar komt een moment  dat er ingegrepen moet worden. Of door voedselgebrek in het gebied of door nog meer aanrijdingen met mogelijk meer dodelijke ongevallen voor de mensen. Op dit moment is het nog niet zover, maar ik zie hier op langere termijn mogelijk een OVP-probleem ontstaan, indien er op een gegeven moment niet getalsmatig wordt beheerd. Zover is het echter nog niet en kan er genoten worden van het vele wild. Een eerder aandienend probleem is: hoe voorkom je dat de damherten het gebied uit gaan? Er zij plannen in een ver gevorderd stadium om een hoger raster  op de kwetsbare plekken te plaatsen, kosten 2,2 miljoen euro.

Op Het PWN terrein ten noorden van de Zandvoortse weg zitten ca. 200-300 damherten. Komende zomer worden er tellingen door de Universiteit van Amsterdam verricht om inzicht in de populatiegrootte en inteelt te krijgen. Het tellen wordt d.m.v. DNA-onderzoek van de keutels gedaan. Helaas bleek deze methode in het verleden in de ADW geen goede resultaten te geven.

* nabij Pisa -Italie leven in een gebied van 3500 ha. 7000 damherten. Hier is op een gegeven moment ingegrepen en is een crash (plotseling vertrek of dood van vele dieren) nagebootst door het grootste gedeelte af te schieten.


Image
Wat geritsel trekt mijn aandacht en zie voor mij
een damhert uit de dekking komen.

Image
Al huppelend maakt hij aanstalten de weg
over te steken richting de Zeereep.

Image
Zoals damhert kunnen doen, stopt hij plotseling
en blijft even rondkijken. Blijkbaar had hij mij niet
gezien of is hij mij alweer vergeten.

Image
Ik zie hem in de duinen deels terugkeren en blijf staan.

Image
Nu ziet hij mij wel.

Image
De kortgehouden grasmat zou op de nabij gelegen
Noordwijkse Golfclub niet misstaan.  Er staat echter overal volop lang gras. De damherten zien er zeker niet mager uit ondanks de 1500 exemplaren in dit gebied.

Image
1500 damherten laten vanzelfsprekend hun
sporen achter in het terrein. Het gebied is doorklieft van wildwissels zoals tegen deze duinheuvel in een niet-openbaar toegankelijk gebied.

Image

Image
Een reebok met het gewei in de bast

Image
Na zonsondergang geen toegang tot het gebied
en toegang tot de parkeerterreinen.