Terreinbeheerder René Olthof van het Kroondomein Het Loo leidt een groep geinteresseerden in flora- en faunabeheer rond in Hoog Soerense Bossen en nabij de Asselse hei, het zuidelijk gedeelte van Kroondomein.

De verschillende aspecten zoals bosbouw en faunabeheer gaan in harmonie samen. Dat kan ook niet anders, wil je een evenwichtige wisselwerking tussen alle aspecten hebben, dien je terdege rekening te houden, dat flora en fauna invloed op elkaar hebben. Ook zijn de doelstellingen in de loop der tijd veranderd. Natuurbeleving is een belangrijk aspect geworden. De bosbouw dient zoveel mogelijk rendabel te zijn, maar niet ten koste van de diversiteit van het bos. Sterker nog, het bos dient een harmonieus geheel te zijn, waarbij in sommige gebieden niet meer ingegrepen wordt en in andere gebieden gestuurd wordt om tot een gevarieerd bos te komen.

Verschillende technieken worden gebruikt. Selectieve kap om ruimte te geven voor de zogenaamde toekomstbomen. Dat zijn gezonde bomen, met mooie rechte stammen. Of juist geen kap om op een natuurlijke manier dood hout te krijgen, wat een belangrijke biotoop kan vormen voor spechten, kevers (vliegend hert), boommarters, paddestoelen enz. Of er wordt een gedeelte ingerasterd om zodoende een natuurlijke verjonging te verkrijgen, zonder dat het wild steeds het nieuwe groen opeet.

Grote bosvakken met slechts een enkele soort bomen zullen steeds meer verdwijnen en plaatsmaken voor een gevarieerd bos. Een kaalslag zoals in het verleden zal dan ook niet meer plaatsvinden.

Nabij de Asselse hei nuttigen wij de lunch en turen over de hei in de hoopt een hert, ree of zwijn te zien. Helaas, vandaag niet. Volop genotend van de schitterende dag keren wij terug naar Emma's Oord.

Image
Indien de wilddruk hoog is, komen jonge bomen zoals deze eik moeilijk de hoogte in. Wel groeien ze in de breedte, de stam wordt dikker .

Image
Zijn ze eenmaal een meter of twee dan hebben de eiken het gered.

Image
Dit oude raster geeft de berken, lijsterbes, eiken en dennen een kans om tot groei te komen. Het verschil tussen de beiden kanten van het raster is groot. Het raster zelf levert geen gevaar op voor het wild, ook buiten het raster is genoeg voedsel te vinden voor het ree en hert.

Image
Helaas kunnen we geen wild ontdekken op de hei. Ze zijn er vast wel, maar helaas laten ze zich niet zien.

Image
Lunch in het veld