De mooiste tijd om de hei in bloei te bekijken is nu net een week voorbij. Alhoewel velen de hei als natuurlijk landschap zien, is dat verre van waar.  De heide is een tijdelijke situatie tussen een kaal landschap op zandgrond  en een bos, "aangelegd" door menselijk ingrijpen een cultuurlandschap dus. Als de natuur haar gang kon gaan, dan verandert de heide binnen enkele jaren in een bos. Een kleine 200 jaar geleden bestond een vijfde deel van Nederland uit heidevelden en nagenoeg geen bossen  Men kon op de heide de schapen laten grazen en tevens plaggen steken. Die plaggen werden in de schaapskooi gelegd en raakten verzadigd met de mest van de schapen. Met steeds nieuwe plaggen er bovenop zorgden voor een dikke laag vruchtbare mest, die gebruikt werd voor de bemesting van de akker. Op deze manier kon men op de arme gronden van de Veluwe toch een bestaan opbouwen, waarbij met van de wol en vlees van de schapen en van de producten van de akkers konden leven. Een boerderij met dit potstalsysteem had daarbij 60 schapen op 30 hectare heide en ca. 4 hectare akkerbouwland nodig.

Steeds meer heide verdween er in Nederland totdat er ingezien werd dat de heidevelden een belangrijke cultuurlandschap is, dat behouden dient te worden.

Om de paar jaar wordt de heide afgeplagd en afgevoerd. Op die manier blijven de gronden schraal, noodzakelijk voor de instandhouding van de heide. Verder dienen de beuken, berken, eiken en dennenboompjes uit de heide verwijderd te worden. Een arbeidsintensieve en soms een kostbare zaak.

Sichting Behoud Dierenwereld Veluwe biedt uitkomst en zet zich o.a. in voor het instandhouden van de heide met name de Tongerense Heide, Noorderheide en de Zandhegge.

Vandaag nemen een aantal vrijwilligers van de stichting  de Noorderheide onderhanden. Vooral de grove den en wat Larix schiet gemakkelijk wortel in de recentelijke geplagde heide en dient met de hand verwijderd te worden. Op de planning staat in dit gebied het vrijmaken van de 65 jaar oude waterloopjes, die de Tonnetjesdellen voorzien van water. De werkzaamheden worden in eigen tempo verricht tussen 9.00 en 12.00 uur met een gezellige koffiepauze tussendoor een aansluitend een korte wandeling door het gebied.

Ook hier kan men nog vrijwilligers (en donateurs) gebruiken om het werk uit te voeren. Zoals in bijna elke vereniging vergrijst het ledenbestand en dan is voor deze lichamelijke werkzaamheden niet bevordelijk. Henry Kats: "Vaak zie je dat vrijwilligers voor verschillende organisaties actief zijn." 

Misschien leden uit onze vereniging?

Image
De heide is een tijdelijke situatie tussen
kale grond en de ontwikkeling van een bos.

Image
Hier is secretaris van Dierenwereld Veluwe
Henry Kats bezig met het verwijderen van opslag
van jonge boompjes , zoals de grove den.

Image
Typisch heide landschap met hier en
daar een vliegden. Een vliegden is trouwens geen soort, maar dank zijn naam aan zijn solitaire positie en is door toevallige verspreiding opgeschoten grove den, gewoonlijk laag van stam en breed van kroon.

Image

Image
Een van de leuke dingen is dat je in de werkgebieden van de paden af mag/moet om de werkzaamheden te verrichten. Een spontane ontmoeting met een damhert is niet onmogelijk.

Image
Of met een  vos..

Image
Wim Fiets, bestuurslid, is een van
de drijvende krachten van de stichting.

Image

Een van de volgende klussen: onderhoud
aan de waterlopen vanaf het pompstation
en opvangbekkens.