Flevoland - Oostvaardersplassen.

Voornamelijk staan in de Oostvaarderplassen de vogels in de belangstelling. Van vaste bewoners, overwinteraars tot biezonder en zeldzame waarnemingen zoals de zilverreiger of de hier bijna broedende visarend , voor de groeiende belangstelling  van vogelliefhebbers is er altijd wel wat  te zien.

Mijn interesse gaat uit naar de edelherten en via een van de vele activiteiten, die Staatsbosbeheer in dit gebied organiseerd ga ik mee met de excursie "Grazers voor de lens". Met slechts vijf fotografen wordt door het gebied gereden en wordt op verzoek gestopt om te fotograferen.

Vooraf aan de drie uur durende rondrit in het safariachtig busje wordt al duidelijk, dat de edelherten niet tot op korte afstand benaderd kunnen worden. Wel zijn de paarden en de runderen van heel dichtbij te fotograferen.

Eerst gaat Hans, onze chauffeur van SSB, op zoek naar de Heckrundenren en vervolgens naar de Konikpaarden.  Deze grazers zijn heel dichtbij te benaderen en goed te fotograferen, zelfs zonder telelens. Indrukwekkend zijn de groep kudde konikpaarden en heckrunderen die wanneer ze massaal in beweging komen voor mij associaties oproepen met de de tv-serie Rawhide uit de jaren zestig of met een kudde wilderbeast in Zuid-Afrika.

Vervolgens doorkruisen we nagenoeg het hele gebied  en zien enkele grote roedels kaalwild en wat "kleinere" roedels van 30-40 geweidragers. Ruim van te voren worden we door de herten al opgemerkt en ze staan al onze richting uit te kijken, wanneer we naderbij komen.

Op een paar honderd meter wordt het de herten te gortig en zien we massaal de spiegels steeds kleiner worden. Opvallend is dat er veel geweien nog voorzien zijn van de basthuid. Slechts een deel heeft de vellen erbij hangen of is zelfs geheel geveegd. Op zich niet vreemd, wel het tijdstip, dat enkele weken later is in vergelijking met de Veluwe. In ogenschouw dien genomen te worden, dat de herten in wezen niet een op een te vergelijken zijn met de herten van de Veluwe.  De genetische oorsprong van de herten, maakt hun een beetje een ander soort.

Bijna onwerkelijk doet een roedel van rond de honderd of meer herten aan,  slechts gewend zijnde aan roedels van maximaal 15 tot 20  stuks op de Veluwe.

Helaas zijn de herten dusdanig ver, dat een lens met een vergroting van 20-30x onontbeerlijk is om de herten er goed op te krijgen. Tijdens de bronst zijn de herten minder schuw en belooft Hans ons, dat de herten dan beter benaderbaar zullen zijn.

Image
De Oostvaardersplassen is in de eerste plaats
een natuurgebied voor vogels. Hier de zilverreiger,
die met een 13-tal paren broedt in de OVP.

Image
Zo'n 800 Konikpaarden en 800 heckrunderen
bevolken het gebied.

Image
Momenteel zijn er ca. 1400 herten.
Vergeet het maar om ongemerkt
dichtbij te komen. De herten zijn uitermate ril.
Naast de spitser staat een hert waar de vellen erbij hangen.

Image
Het hert staat van het riet te eten.
Deze foto werd getoond in het
weerpraatje van Helga van Leur op RTL4

Image
Nieuwsgierig , maar vooral
heel alert kijken ze.

Image
Langzaam proberen we iets
dichterbij te komen, maar helaas.....

Image
.....ze zetten het op een lopen
wanneer we te dichtbij komen...

Image
...en steken over.

Image
Dit kalfje merkte te laat dan het roedel
ervandoor was en moest er hard achteraan rennen

Image
Het mannelijke roedel zet zich in beweging.