Hoenderloo - Voor de derde keer vindt het Open Nederlands Kampioenschap Burlen plaats in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wie het allerbeste de bronstroep van het edelhert nabootst, mag zich een jaar lang Nederlands kampioen Burlen noemen.

Het burlen heeft de mens altijd gefascineerd. Ieder jaar opnieuw proberen natuurliefhebbers en jagers tijdens de bronst het burlen zo goed mogelijk te imiteren. Sommigen zijn daar zo bedreven in, al dan niet met gebruik van hulpmiddelen, dat mens nauwelijks te onderscheiden is van hert. Reden voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe om een wedstrijd te organiseren.

Inschrijven
Iedereen kan zich inschrijven voor het eerste NK Burlen. Deelnemers krijgen twee minuten de tijd om zo natuurgetrouw mogelijk een burlend edelhert na te doen. Hulpmiddelen zijn toegestaan en de presentatie wordt meegewogen bij de beoordeling. 

Niet meedoen, wel kijken
Kunt u geen hert nadoen, maar bent u wel benieuwd naar de pogingen van de deelnemers en hun creatieve uitdossingen? Kom dan op augustus naar het Park en geniet van een wel heel originele wedstrijd. Goede kans dat u, tegen het einde van de dag, ook nog echte herten hoort burlen! Het eerste burlen is begin augustus reeds gehoord aan de Wildbaanweg.

Wat is Burlen?
Ieder jaar in september staat de edelhertengemeenschap in Het Nationale Park De Hoge Veluwe weer op z’n kop. Het is dan bronst en de herten laten met hun bronstroep, het burlen, weten dat ze bereid zijn te vechten voor een harem met hindes. Het burlen is een machtig, indrukwekkend geluid dat geen ander dier maakt. Het is het beste te omschrijven als iets wat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit.

Kijk hier naar een videofragment van een burlend hert: https://www.youtube.com/watch?v=jAUuq59AW6s

Praktische informatie
Datum: zondag 30 augustus
Locatie: Marchantplein in het centrum van het Park.
Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur
Deelname is gratis (excl. entree Park)
Inschrijven voor deelname via www.hogeveluwe.nl