Loenen - Donderdag 6 september vond de officiële opening plaats van de gloednieuwe wildobservatiepost op de Loenermark in Loenen. De opening stond symbool voor drie nieuw gebouwde posten in onze natuurgebieden. Met een beetje geduld en geluk, kunt u er onder andere edelherten en reeën waarnemen. De post ligt bij het “Dichte Gat” aan de Groenendaalse weg en  is vanaf de parkeerplaats via een gravelpad van circa 250 meter te bereiken, zelfs met rolstoel of rollator.
De wildobservatiepost is van een uniek duurzaam ontwerp. Begin 2011 heeft Geldersch Landschap de studenten van Hogeschool Larenstein te Velp uitgenodigd ontwerpen te maken voor een wildobservatie-post. Uit 15 ontwerpen is één ontwerp uitgekozen en op drie Veluwse terreinen gebouwd. Simon Marsman en zijn ontwerp voldeden het beste aan de uitgangspunten, ze zijn duurzaam, degelijk en gaan op in hun omgeving en de constructie bij voorbaat met houten verbindingen.

De posten zijn door medewerkers van Geldersch Landschap gemaakt van hout uit eigen bos. Bezoekers kunnen de posten benaderen via de achterzijde. Binnen geven langgerekte kijkgaten een goed zicht op de omgeving, zonder dat het wild menselijke aanwezigheid bespeurt, mits de wind uit de goede richting komt.
De officiële opening door de directeur van Het Geldersch Landschap Peter van den Tweel en de burgemeester van Apeldoorn John Berends accentueert de zienswijze over de natuurbelevenis. Het is belangrijk, stelt van den Tweel. “Mensen moeten de natuur kunnen ervaren, want dan hou je betrokkenheid bij de natuur”. Burgemeester John Berends noemde de observatiepost een aanwinst voor de Veluwe. “Dat je uit de hectiek van het leven hier een rustpunt hebt, daar moeten we zuinig op zijn”. De openingsceremonie werd afgerond met het planten van enkele bomen.

 

Vanaf de bosweide, als alles begroeid is gaat de post helemaal op in zijn omgeving….
De beide andere posten zijn  gebouwd op de Dellen bij Epe en in het Wekeromse Zand bij Wekerom (gem. Ede). De posten in Wekerom en de Loenermark zijn vrij toegankelijk. De post op de Dellen ligt in een rustgebied. Deze is alleen te bezoeken met excursies onder leiding van de boswachters van het Geldersch Landschap.


De burgemeester van Apeldoorn en de wethouder van de gemeente Ede krijgen uitleg over de bouw….
De Stentor wist vrijdag 7 september nog te vermelden dat er een vierde post in de planning zit die wordt gerealiseerd op het landgoed Staverden. De realisatie is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Gelderland, de Nationale Postcode Loterij en een eigen bijdrage van het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.Waar nu de gasten wandelen hopen we spoedig de dieren te zien…..
Op de bosweide is speciaal een poel met modder en drinkwater aangelegd. De hele gebeurtenis maakt wel indruk en niet in het minst omdat vereniging Het Edelhert bij deze opening is uitgenodigd. De voorzitter is op vakantie en hij is waargenomen door Marjan Oudshoorn de penningmeester terwijl ondergetekende als lid van de werkgroep WOP meteen voor het verslag en de foto’s heeft gezorgd.

 


Marjan krijgt de details te horen van de docent…..