Lelystad -  Vanochtend zijn ca. 100 edelherten ontsnapt uit de OVP. Onduidelijk is nog hoe het heeft kunnen gebeuren dat zoveel edelherten uit het gebied konden ontsnappen. Staatsbosbeheer tast volledig in het duister. Een hek van meer dan 2 meter kon tot nu toe voorkomen, dat de herten de vrije wereld in konden trekken.  Een niet-bevestigde bron wist te vertellen, dat de herten moedwillig losgelaten zijn. Wie of welke organisatie erachter zit is niet bekend. Anderen beweren dat de herten zelf door de afrastering gebroken zijn op zoek naar voedsel.

Automobilisten wisten niet wat ze zagen toen de grote kudde edelherten de weg overstak. Wonder boven wonder kon voorkomen worden dat de edelherten aangereden werden. Het laatst zijn de herten gezien op de landbouwgronden nabij de Duiker- en Dodaarsweg. Indien de herten verder oostwaarts trekken zal mogelijk de A6 tijdelijk afgesloten gaan worden. Er wordt geadviseerd vanochtend een andere route te kiezen.

Naschrift:

Observeren is een schoon goed voor natuurliefhebbers en jagers. Het kritische oog heeft gezien, dat de foto's niet uit de polder waren.

Maar het zou zo maar waar kunnen zijn: de herten van de OVP de vrijheid tegemoet rennend en voldoende te eten hebbend. Helaas de werkelijkheid is anders. Bij deze grap, die niet helemaal een grap was, was de wens de vader van de gedachte. Hoe mooi zou het kunnen zijn wanneer de herten konden trekken.

Ik heb veel reacties gehad, men kon de humor wel waarderen met de nevengedachte de aandacht die het probleem hiermee op een andere manier kreeg. Een enkeling was negatief. Helaas, dat spijt mij.

Het zijn foto's uit Canada. Het is nawinter/vroeg voorjaar en er ligt nog sneeuw op de daken. In het vroege voorjaar kunnen de herten daar van hun winterverblijf naar hun zomerhabitat trekken. Misschien wordt dat voor de herten in de OVP ook realiteit. In het najaar via het Hosterwold naar de Veluwe en in het late voorjaar naar de Veluwe.
We wachten af.