Heide beschermd tegen mountainbikers

door Erwin Dijk HEERDE.

De houten afrasteringen moeten voorkomen dat mountainbikers buiten de trappen de heuvels op en af rijden. foto Gemeente Heerde

De houten afrasteringen moeten voorkomen dat mountainbikers buiten de trappen de heuvels op en af rijden. foto Gemeente Heerde

VELUWE - Om wandelaars en de heide te beschermen tegen mountainbikers, worden in de Renderklippen houten afrasteringen geplaatst langs paden op heuvels.

Mountainbikers rijden in het Heerder natuurgebied vaak naast de trappen de heuvels op en af, waardoor ongewenste paden ontstaan. Stromend regenwater voert vervolgens grond af, waardoor geen heide meer groeit. Daarnaast hebben ook de wandelaars in het natuurgebied last van de mountainbikers die regelmatig met hoge snelheid langs komen. Er kwamen klachten binnen bij de gemeente en ook de bosbeheerder signaleerde het probleem. De firma Steenweg uit Emst is door de gemeente Heerde ingeschakeld om de afrasteringen aan te brengen. Met boomstammen van kastanjehout wordt het nu onmogelijk gemaakt om naast de trappen te fietsen.

De stammen steken nu nog af tegen de omgeving maar worden in de loop der tijd net zo bruin als de omringende bosschage. De gemeente wil met deze maatregelen de ergste overlast tegen gaan, maar verwacht dat de mountainbikers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen en routes kiezen die geschikt voor hen zijn.