Noordrijn-Westfalen (D): de zwijnenstand moet omlaag!

De duitste deelstaatminister van Noorrijn-Westfalen Eckhart Uhlenberg van Milieu heeft in gemeenschappelijk overleg met de jachtorganisaties omvangrijke maatregelen afgekondigd. De minister wil tot elke prijs voorkomen dat de varkenspest die onder de zwijnen heerst, overslaat naar de reguliere varkenshouderij. 

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil het bestand wilde zwijnen terugbrengen tot minder dan twee stuks per 100 hectare in de leefgebieden van de zwijnen.

Om een consequente bejaging van de wilde zwijnen mogelijk te maken, mogen jagers het hele jaar door jonge zwijnen en overlopers bejagen in de regio’s waar varkenspest onder de zwijnen heerst.

Alle mogelijke maatregelen moeten genomen worden om te voorkomen dat de varkenspest overslaat naar de varkensfokkerijen.  Daarvoor heeft de deelstaatminister een intensieve jaarrond bejaging met 60 vertegenwoordigers uit de jagerij, landbouw, jachtgrondeigenaren en de diergezondheidzorg in de gehele deelstaat afgesproken.

Met infraroodopnamen dient de verspreiding in kaart gebracht te worden. Zwaartepunt van de consequente bejaging zal plaats moeten vinden op de biggen en overlopers. Daarvoor is het mogelijk gemaakt om het hele jaar door te jagen ook in de schoontijd. Jachtgebiedoverschrijdende jachten worden mogelijk gemaakt en het gebruik van met bewezen succes toegepaste biggenvallen wordt voortgezet. Bijvoeren dient vergaand vermeden te worden, zodat natuurlijke reductie kan plaatsvinden. Op afschotplaatsen mag maximaal 0,5 liter lokvoer verstrekt worden. Educatie en voorlichting gericht op het herkennen van aanwijzingen van varkenspest zal geïnitieerd worden. Het aantal wildverzamelplaatsen zal vergroot worden, zodat die maximaal 20 km van de afschotplaatsen liggen. Voor twijfelachtige wilde zwijnen wordt een aanleverpremie van € 25,- verstrekt. Verslaggeving door de lokale amtenaren zal elke maand plaastvinden aan het Ministerie van Milieu. Vanaf eind februari zal met de inenting van de wilde zwijnen begonnen worden.