Veluwezoom - De techniek vindt ook in het faunabeheer zijn toepassing. Al eerder zagen we in de Amsterdamse Waterleiding Duinen dat de reeëen een halsband met zender meekregen om hun locatie automatisch door te geven en daarmee inzicht te verschaffen in het benuttingsgebied.
Ook natuurmonumenten heeft behoefte aan informatie over het terreingebruik en trekgedrag van edelherten zonder ze daarbij te verstoren.
De GPS geeft per SMS informatie op over looprichting, snelheid, graasgedrag, terreingebruik en overige activiteiten. Er worden zowel mannelijke als vrouwelijke dieren gezenderd, omdat ze zich verschillend gedragen in het terrein. Mannetjes zijn over het algemeen honkvaster dan vrouwtjes. De gezenderde herten beperken zich niet tot de terreinen van Natuurmonumenten, maar kunnen ook bij andere eigenaren rondlopen.

Niet eerder werd het trekgedrag van edelherten in ons land op deze manier gevolgd en vastgelegd. Door ongeveer 15 dieren in Nationaal Park Veluwezoom te voorzien van een gps-zendertje, wil Natuurmonumenten bekijken hoe en wanneer de dieren door de natuurgebieden trekken, wat de rol is van beheer en welke invloed verstoring of barrières hebben op het gedrag. De kennis die dat oplevert, kan worden gebruikt bij het beheer en de inrichting van natuurgebieden.

Er zijn maar weinig natuurgebieden in Nederland groot genoeg voor het edelhert. Overheden en natuurorganisaties hebben afgesproken dat er meer natuurgebieden met elkaar verbonden worden. Soms door nieuwe natuurgebieden te ontwikkelen, of door ecoducten aan te leggen of rasters te verwijderen. Met het onderzoek kan Natuurmonumenten bekijken wat vergroting van leefgebieden betekent voor de dieren. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer drie jaar.

Lees meer.