‘Edelherten uitzetten in Meinweggebied’

Roermond – Behalve de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zijn ook steeds meer andere organisaties tegen het plan om edelherten uit te zetten in het Meinweggebied.

Dat heeft de LLTB gisteren laten weten. De organisatie heeft Duitse en Nederlandse boerenorganisaties, grondbezitters, fruittelers, boseigenaren en jagers zover gekregen dat zij vandaag een verklaring ondertekenen,waarin zij zich uitspreken tegen de plannen van Staatsbosbeheer. De LLTB is fel tegenstander van de plannen van Staatsbosbeheer om 25 edelherten bij wijze van proef gedurende twee jaar in een afgerasterd gebied van nationaal park De Meinweg los te laten.
De organisatie verzet zich tegen het plan omdat ze eerst duidelijke afspraken wil hebben over een schaderegeling voor de agrariërs in de gebieden die grenzen aan het nationaal park. Die afspraken zijn nog niet tot stand gekomen. Desondanks heeft Staatsbosbeheer al bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) een vergunning aangevraagd voor de proef met de edelherten. Voor de LLTB was dat de redenom andere organisaties te betrekken bij het verzet.Niet alleen in Nederland groeit de weerstand tegen het uitzetten van edelherten in het Meinweggebied. Ook in Duitsland stuit het plan, dat door Staatsbosbeheer samen met het Forstamt Niederrhein is bedacht, op weerstand. De deelstaatregering van Noord-Rijnland-Westfalen liet onlangs nog weten dat zij geen concrete plannen heeft om mee te werken aan de proef met de edelherten.
In het Weerterbos lopen sinds ruim een jaar wel al edelherten rond in een afgerasterd gebied. Plannen om die dieren op termijn ook vrij te laten buiten het raster, zijn op een lager pitje gezet omdat er eerst een ecoduct over de autosnelweg A2 aangelegd moet worden. Ook in Weert verzet de LLTB zich tegen het loslaten van de herten.