Oostvaardersplassen - Nu blijkt, na een onafhankelijke telling van een onderzoeker van de Zoogdierenvereniging met zijn medewerker, dat er toch veel minder Heckrunderen lopen in de OVP dan Staatsbosbeheer heeft opgegeven. Verburg heeft SBB gevraagd het verschil te verklaren. SBB telt blijkbaar niet hoeveel er in het veld lopen, maar is uitgegaan van het aantal daadwerkelijk getelde aantal Heckrunderen in 2000. Vervolgens heeft SBB elk jaar de aanwas er bij opgeteld en de sterfte eraf getrokken. Hierdoor is in de loop der jaren een behoorlijk verschil ontstaan tussen het werkelijke aantal en het theoretisch aantal runderen. Ook voor de edelherten en de konikpaarden wordt dezelfde methode gehanteerd als bij de heckrunderen.

Het is noodzakelijk om ook bij de edelherten en paarden een echte telling te doen, het liefst door een onafhankelijke partij zoals de Zoogdierenvereniging., maar Verburg heeft aan SBB gevraagd een hertelling van de edelherten en heckrunderen te doen en wel zo snel mogelijk.

Verburg gaat de gegevens, de gehanteerde methoden en de gerezen onzekerheden nadrukkelijk met SBB bespreken en bezien welke conclusies daaraan verbonden moeten worden.

Aan de onafhankelijke Commissie voor de evaluatie van het beheer van grote grazers in de OVP zal Verburg vragen te adviseren over de wijze waarop de populaties geteld zouden moeten worden. In ieder geval zullen er in de toekomst periodiek populatietellingen moeten worden uitgevoerd volgens een methode die zo betrouwbaar mogelijk en wetenschappelijk algemeen aanvaard is.

Brief LNV van 16-8-2010 aan de Tweede Kamer