Aanstaande maandag is het zover. Provinciale Staten van Gelderland behandelt dan het burgerinitiatief ‘Hartenkreet voor natuur en landschap’. Omdat nog onzeker is of een meerderheid van de Staten alle punten van het burgerinitiatief zal steunen, hop GMF op een volle publieke tribune om het burgerinitiatief te steunen.U bent de 23e zeer welkom!

Maandag 23 mei, 09.30 uur (Statenvergadering vanaf 10.00 uur)
Provinciehuis, Markt 11, Arnhem (route)

Steun Burgerinitiatief nog onzeker

Als indieners van het burgerinitiatief heeft de Gelderse Milieufederatie op verzoek van Provinciale Staten het initiatief licht aangepast. Er zijn vijf concrete beslispunten, die hoogstwaarschijnlijk afzonderlijk in stemming gebracht worden.

Kort samengevat:
- Afstemmen met beheerders hoe en wanneer er bezuinigd moet worden;
- De provinciale draagt zorg voor het afronden en inrichten van natuurgebieden;
- Vasthouden aan de ambitie voor het verbinden van gebieden;
- Het beschermen en ontwikkelen van waardevolle cultuurlandschappen;
- Het inzetten van voldoende provinciaal geld om de uitvoering waar te maken.

Grote steun is er in de Staten voor de eerste twee punten. Over de overige drie verschillen de meningen. Niet alle partijen willen voluit vasthouden aan de ambitie om de belangrijkste natuurgebieden met elkaar te verbinden. Ook over de Nationale Landschappen, Waardevolle Landschappen, Belvoir-gebieden en Park Lingezegen wil niet iedereen zich concreet uitspreken. Dit wordt met name veroorzaakt doordat er op dit  moment onderhandelingen gaande zijn met het Rijk over de afronding van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de verbindingszones en het daarmee gemoeide geld.
Bij de behandeling in de commissie Landelijk Gebied gingen er stemmen op om de behandeling van de beslispunten 3, 4 en 5 uit te stellen. Als indieners van het Burgerinitiatief zet de Gelderse Milieufederatie er echter op in dat de 23e de beslispunten 3 en 4 worden aangenomen. Het gaat immers om het principe om de ambitie voor het verbinden van natuurgebieden en voor cultuurlandschappen hoog te houden. De Gelderse Milieufederatie spreekt zich niet uit over geldbedragen en de formulering biedt ruimte om plannen aan te passen (o.a. om bezuinigingen op te vangen). Besluitvorming over punt 5 kan ook wat het GMF betreft beter worden uitgesteld. Het GMF de provincie absoluut niet voor de voeten lopen in de onderhandelingen met het Rijk.
Meer info: www.hartvoornatuur.nu.