In Epe zorgen wilde zwijnen in de bebouwde kom voor zo veel overlast dat ze moeten worden afgeschoten. Gedeputeerde Staten hebben toestemming gegeven de zwijnen in de woonwijken met hagel af te schieten.

De wilde zwijnen in Epe hebben hun natuurlijke schuwheid grotendeels verloren. Dat geldt zeker voor de biggen die in Epe geboren zijn. De zwijnen zijn de tuinen van woningen als hun territorium gaan beschouwen, waardoor de bewoners zich niet meer veilig voelen en er gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan.

Uitzondering
Normaal worden zwijnen alleen buiten het bewoonde gebied afgeschoten om de zwijnenstand te reguleren. Voor Epe wordt nu dus, op verzoek van de gemeente, een uitzondering gemaakt. In de aanwijzing aan de gemeente Epe heeft het provinciebestuur strikte regels gesteld, onder meer over de te gebruiken munitie en dat het afschot alleen gedaan mag worden door jachtakte-houders die tevens BOA zijn. De aanwijzing is geldig tot 01 september 2011. De volledige aanwijzing is hier te lezen.
Eerdere ervaringen op landgoed Tongeren hebben uitgewezen dat aan de overlast in een woongebied definitief een einde komt als de tamme zwijnen worden afgeschoten.