Voor- en nadelen verspreiding grofwild over nieuwe leefgebieden.

Georganiseerd door: Stichting Het Aardhuis, Kroondomein Het Loo, Het Gelders Landschap, Natuurmonumenten, IPC Groene Ruimte, Staatsbosbeheer, Dienst Vastgoed Defensie

foto: Jan Pauldies

Graag nodigen wij u uit voor de grofwildbeheerdag op 4 november aanstaande in het Aardhuis op Kroondomein Het Loo met als thema “voor en nadelen van de verspreiding van grofwild over nieuwe leefgebieden”.
Een symposium van hoog niveau op het vlak van beleid en beheer van grote vrij levende hoefdieren (grofwild) met als doelgroep bestuurders en beleidsmakers.
De eerder gehouden symposia waren vooral gericht op de Veluwe van waaruit en waar naar toe grote hoefdieren konden migreren. Inmiddels zijn de grofwildsoorten wild zwijn, damhert, ree en ook het edelhert aan het verspreiden in heel Nederland. Door deze ontwikkeling is het van belang om ook buiten het leefgebied Veluwe bestuurders en beleidsmakers te betrekken bij ervaringen en inzichten in relatie tot de verspreiding en groei van populaties grofwild.

Het doel van het symposium is een zo objectief mogelijk beeld te creëren van de voor- en nadelen van het ontstaan van populaties grofwild in nieuwe leefgebieden en handvatten te bieden om verantwoorde keuzes te kunnen maken voor een beleid dat het beste past bij een bepaald gebied.

Het onderwerp zal door een viertal sprekers van diverse zijden belicht worden. Zo komen aan de orde:
-    Biodiversiteit
-    Belangen en schade
-    Relatie met natuurbeleving en maatschappelijke effecten’
-    Beleid en ervaring in gebieden in Duitsland.

Dhr C. v.d. Knaap, burgermeester van de gemeente Ede en ervaringsdeskundige op het gebied van de aanwezigheid en verspreiding van grofwild, zal als dagvoorzitter de discussie over de genoemde onderwerpen leiden. Een dag die bij bestuurders en beleidsmakers zeker in de agenda moet staan.

Programma:

9.30 tot 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 tot 13.00 uur Voordrachten en discussie
Inleiders zijn:
Hr. J. Thissen teamleider van de Vereniging Zoogdierkunde en Zoogdieronderzoek (VZZ), die in zal gaan op de relatie grofwild en biodiversiteit
Mevr. A. Gröne, Dutch Wildlife Health Center (DWHC), gaat in op de risico’s van verspreiding van grofwild in Nederland in relatie tot het schaden van wettelijke belangen zoals het belang van de volksgezondheid en schade aan vee.
Hr. B. Worm, bestuurslid Vereniging Het Edelhert. Gaat nader in op het belang van grofwild in relatie tot natuurbeleving en maatschappelijke effecten’.
Hr. Dr. M. Petrak, Leiter der Forschungsstelle für Jagdkunde und Wildschadenverhütung des Landes Nordrhein-Westfalen in Bonn zal inzicht geven in de ervaringen in Duitsland.
13.00 tot 14.30 uur Netwerkbuffet
Netwerken onder het genot van een stamppot buffet met een drankje. Een goede gelegenheid om te discussiëren en te luisteren naar elkaars standpunten, ervaring en inzichten

Locatie:    Het AARDHUIS, Aardhuis 3, 7346 AA Hoog Soeren

Kosten:    € 82,50 per persoon (inclusief buffet en koffie)

Aanmelding:    j.aleman1@chello.nl

Betaling:     536635692 ten name van Stichting Het Aardhuis te Bennekom met vermelding van uw naam.

Inschrijving:    voor 15 oktober 2011

Het aantal personen is gemaximeerd, deelname op volgorde van betaling;

Wij zien er naar uit u te ontmoeten op 4 november,

Organisatie Grofwildbeheerdag