Half september barst het los op de Veluwe: de bronst van de edelherten. In de bossen klinken de schorre klanken van burlende mannetjes die, stijf van de hormonen, op zoek zijn naar hindes en hun concurrenten waarschuwen dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven.

TV Gelderland zendt van maandag 23 t/m vrijdag 27 september een dagelijks bronstjournaal uit, van de hand van de makers van het natuurprogramma BuitenGewoon. Elke dag voorafgaand aan het nieuws, wordt een hoofdstuk uit het verhaal van de bronst verteld, geïllustreerd met imposante beelden van de paringstijd van de edelherten op de Veluwe.

Het is een nieuw project waarmee de omroep inspeelt op de grote belangstelling van het publiek voor de hertenbronst. Sonja Booms, presentatrice van het natuurprogramma BuitenGewoon en boswachter Lennard Jasper tekenen voor de presentatie. Het bronstjournaal wordt mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer en de Vereniging Het Edelhert.

Het bronstjournaal is ook te volgen op de Facebookpagina van Buitengewoon Vanaf 3 september start een nieuwe serie afleveringen van BuitenGewoon. Sonja Booms en Twan Teunissen zwerven acht afleveringen door de Gelderse natuur. Het verslag van hun omzwervingen is wekelijks op dinsdagavond te zien op TV Gelderland. Vanaf 18.20, ieder uur herhaald.