Ben jij de allerbeste in het nabootsen van de bronstroep van het edelhert? Doe dan op zondag 28 augustus mee met de vierde editie van het Open Nederlands Kampioenschap Burlen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. En misschien mag jij jezelf dan een jaar lang ‘Nederlands kampioen Burlen’ noemen! Iedereen kan zich inschrijven om deel te nemen.

Ieder jaar in september staat de edelhertengemeenschap in Het Nationale Park De Hoge Veluwe weer op z’n kop. Het is dan bronst en de herten laten met hun bronstroep, het burlen, weten dat ze bereid zijn te vechten voor een harem met hindes. Het burlen is een machtig, indrukwekkend geluid dat geen ander dier maakt. Het is het beste te omschrijven als iets wat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit.

Natuurgetrouwe imitaties
Het burlen heeft de mens altijd gefascineerd. Ieder jaar opnieuw proberen natuurliefhebbers en jagers tijdens de bronst het burlen zo goed mogelijk te imiteren. Sommigen zijn daar zo bedreven in, al dan niet met gebruik van hulpmiddelen, dat mens nauwelijks te onderscheiden is van hert. Reden voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe om een wedstrijd te organiseren.

Wedstrijd
Iedereen kan zich inschrijven voor deelname aan het vierde NK Burlen. Deelnemers krijgen vijf minuten de tijd om zo natuurgetrouw mogelijk een burlend edelhert na te doen. Hulpmiddelen zijn toegestaan en de presentatie wordt meegewogen bij de beoordeling. Een deskundige jury, bestaande uit één van onze jachtopzichters van het Park, namens Vereniging Het Edelhert Ronald Risseeuw, longarts Kees Westermann en hoofdredacteur van het magazine Seasons Fanny Glazenburg, bepaalt de winnaar. En goede kans dat je, tegen het einde van de dag, ook nog echte herten hoort burlen!

Prijzen
Naast de geweldige eer om jezelf een jaar lang Nederlands Kampioen Burlen te mogen noemen mag de winnaar met zijn vrienden of familie op jeep-safari met de Boswachter (max 6 personen). Ook voor de 2e prijs en de meest ludieke winnaar zijn er mooie prijzen weggelegd. En álle deelnemers worden beloond met een gratis Beschermkaart 2016.

Praktische informatie:
Datum: zondag 28 augustus 2016
Tijd: circa 14:00 tot 16:00 uur
Locatie: op de Picknickweide in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Prijs toeschouwers: het evenement is gratis (excl. entree Park)

Deelname
Gratis toegang tot het Park voor deelnemers én hun aanmoedigingsteam (max 6 personen).
Aanmelden kan via burlen@hogeveluwe.nl