Oostvaarderplassen -  Even een rondje OPV.  Het Fluitbos, tegenwoordig Oostvaarderbos genoemd, zijn in deze periode de edelherten goed te zien. Ze zijn alert bij het passeren van een wandelaar op een van de uitgezette paden.

Vanaf de Oostvaardersdijk zijn tientallen schaatsers te zien, die in kleine groepjes een ronde over de Oostvaarderplassen proberen te maken. Zijn het de pioniers van het Nieuwe Land of zijn het onverantwoordelijke waaghalzen? Getuige het feit dat vrijdag in korte tijd vier keer een ambulance aan komt rijden om iemand op te halen, zegt genoeg. Gelukkkig is het niet diep, meestal slechts enkele decimeters. Maar daarin schuilt ook het gevaar, zak je door het ijs, dan steken de schaatsen snel in de grond en sla je als de schaatser hard voorover met het risico van verwondingen aan de armen, polsen, ribben en het gezicht.

Voor de grote grazers zijn grondverzetmachines hard bezig om beschuttingswallen op te werpen. De aarden wallen zijn zo'n 4 meter hoog en geven erachter een luwte van zo'n 15 meter breedte.

Verrassend is dat het 4 jaar niet gelukt is om beschutting te creëren in de OVP, maar nu onder zware druk van ICMO2 toch gelukt is om de wallen aan te leggen en dat binnen 2 weken na het verschijnen van het rapport.

De wallen worden zigzag aangelegd om beschutting te geven tegen de diverse windrichtingen. Vanaf de Praambult zijn ze schuin rechts te zien.

De herten op de open vlakte gezien vanaf de Praambult.

Het aanbrengen van beschutting is een van de aanbevelingen uit het rapport dat de commissie-Gabor recentelijk uitbracht over het beheer van de grote grazers in het gebied. Staatsbosbeheer legt momenteel aan de westkant 1000 meter zogenoemde richels aan. Om de dieren in de wintertijd niet helemaal het gebied te laten doorkruisen, wordt ook aan de oostkant 200 meter beschutting aangebracht.