Zandvoort - Damherten mogen de natuurbrug aan de Zandvoortselaan , die eind 2013 gereed is, niet gebruiken om over te steken naar het aanliggende duingebied. Met schrikdraad worden de damherten geweerd.

Het schrikdraad wordt op 2.40 meter hoogte geplaatst. Daardoor kunnen andere dieren de brug nog wel over zonder een schok te krijgen. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die moet voorkomen dat de zeer grote populatie damherten zich verder over de regio verspreidt en de schade en overlast toeneemt.

Er komt toch afschot in de AWD

Er wordt, los van de natuurbrug, al jaren door verschillende partijen hard gewerkt aan een eenduidig beheer van de populatie damherten in de regio. Het college van Amsterdam heeft ingestemd met het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De herten zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Volgens het college is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren. Het college vindt wel dat zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten.

In een commissievergadering van de Amsterdamse gemeenteraad tekende zich donderdag een meerderheid af, meldt de NOS. Een woordvoerder van de gemeente wil dat donderdag niet bevestigen. Volgende week vindt de formele stemming plaats.

In de duinen, eigendom van de gemeente Amsterdam, zijn nu te veel damherten. In het voorjaar bestond de populatie uit minimaal tweeduizend dieren. Daarvan gingen er afgelopen winter tweehonderd dood door voedselgebrek. Het aantal damherten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2011 kwamen er ongeveer 550 dieren bij.

De herten zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Volgens het college is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren. Het college vindt wel dat zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten